Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyolc kelet- és dél-kelet-európai ország építési piacának várható alakulását elemezte az európai országok építési piaci előrejelzését készítő szervezet, az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association), az adatokat a Buildecon összesítette. A regionális kilátások szerint Délkelet-Európa (Bulgária, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovénia) kilátásai nagyon optimisták, magas növekedés várható a teljes építési piacon a következő években. A régió minden EECFA tagországa 5 százalék feletti növekedést jósol 2017-re és további növekedést 2018-ra. A nagyon mélyről induló magasépítés az előrejelzések szerint gyorsabban nő, mint a mélyépítés.

Kelet-Európa (Oroszország, Törökország, Ukrajna) építési piacán összességében stagnáló piacra számítanak az EECFA kutatói. Oroszországban elhúzódó lehet a visszaesés, és 2018 előtt várhatóan nem bővül az építési piac. A mélyépítés növekedése csak enyhíteni tudja a várt veszteséget a magasépítésben 2017-ben.

Románia kilő?

Románia 2016-os teljes építési teljesítményének növekedését a nyáron előrejelzett 3,4 százalékról  3,7 százalékra módosították a lakásépítés optimistább mutatói, az ipari és logisztikai szektor jobb teljesítménye, és az útépítés aktivitásának növekedése miatt.

Jövőre a román építési piac várhatóan 5,2 százalékkal bővül (szemben a nyáron várt 6,6 százalékkal) az útépítés várható alulteljesítése miatt, melynek oka, hogy a jelenlegi választások után a nagy projektek indulásában késések lehetnek. Az építési piac 2018-ban 8,6 százalékot nőhet (a nyáron prognosztizált 6,9 százalék helyett), elsősorban a 10 százaléknál jobban bővülő lakásépítés miatt, melynek hátterében a minden eddiginél alacsonyabb jelzálogkamatok, a kedvező kormányzati politika és az egyre több spekulatív fejlesztést vonzó piac áll.

Masszív visszaesés Bulgáriában

Bulgária 2016-os építési teljesítményét korrigálták, a nyáron várt -18,9 százalék helyett most -18,5 százalék visszaesést becsülnek az irodaépítés és az ipari szegmens vártnál jobb teljesítménye miatt. A masszív visszaesést ebben az évben a mélyépítés okozza az uniós források lassú lehívása miatt. A bolgár gazdaság pozitív dinamikát mutat a lakossági fogyasztás növekedése miatt, de a kormány lemondása kockázatokat okoz.

A következő választásokig (2017 tavasza) az ideiglenes kormány valószínűleg nem fog infrastrukturális projekteket befolyásoló jelentős döntéseket hozni. A 2017-es építési piaci előrejelzést lefelé módosították: csupán 7,8 százalékos növekedés várható szemben a nyáron prognosztizált 14,7 százalékkal, míg 2018-ra most nagyobb növekedés (9 százalék) várható, mint nyáron (5.1 százalék).

Komoly korrekció a horvát prognózisban

Horvátországban a legjelentősebb revízió a 2016-os évet érinti: a teljes építési teljesítmény növekedése 5,3 százalékos lesz a nyáron jósolt 6,1 százalék helyett. A kisebb növekedést az irodaépítési szegmens okozza, miután lényegesen több irodát adtak át 2015-ben (és különösen 2014-ben), a korábban vártnál, így sokkal kevesebb munkát kellett végezni a meglévő projekteken 2016-ban.

Azonban az előrejelzési időszakban az építési kilátások fényesebbek. A gazdasági növekedés jelentősen meghaladta a korábbi várakozásokat, és valószínűleg továbbra is erős lesz. Gyorsulhat az uniós források lehívása és felhasználása, az építőipar ennek megfelelően 8,2 százalékos, illetőleg 6,1 százalékos növekedést könyvelhet majd el 2017-ben, illetve 2018-ban.

Szerbiában hatott az eljárások egyszerűsítéset

Miután 2015-ben az építési engedélyezési eljárásokat megreformálták, Szerbia építési piaca fellendült. Előreláthatólag az építési teljesítmény 2016-ban 9,4 százalékos növekedést könyvelhet majd el (az előzetes becslés 12,1 százalék volt); míg 2017-re most 11 százalékos növekedést jeleznek előre (szemben a nyáron prognosztizált 12,3 százalékkal). 2018-ra jelentősen felfelé módosították az előrejelzést: 13 százalékos növekedést várnak (a nyári 5,3 százalékhoz képest).

Csökkenhet a szlovén piac

Szlovénia építési teljesítménye, összhangban a korábbi becsléssel, előreláthatólag 8,4  százalékkal csökkenni fog 2016-ban a mélyépítés zsugorodása miatt. Kevesebb volt a rendelkezésre álló közpénz a beruházásokra, mivel kevesebb az uniós finanszírozás az új EU-s ciklus elején. Ugyanakkor a mögöttes pozitív tendenciák, különösen a lakásépítésben, a teljes építési piac 4,9 százalékos növekedéséhez fog vezetni 2017-ben, és egy sokkal nagyobb növekedéshez (14 százalékos) 2018-ban. A 2018-as előrejelzés most optimistább, mint nyáron a jelentős mélyépítési beruházások miatt, különösen a vasúti hálózat bővítése miatt, amely a várakozások szerint 2018-ban indul majd.

Nehéz a helyzet az oroszoknál

Az orosz gazdaság idén nehéz helyzetben volt: a belső és külső körülmények egyaránt bonyolultak voltak, és ez várhatóan folytatódni fog középtávon. Ez közvetlenül hatott az építési piacra, mely 2016-ban az utóbbi 10 év legnagyobb visszaesését fogja elkönyvelni. A teljes építési teljesítmény 2016-ban viszont egy kisebb, 1,1 százalékos csökkenést produkál, a nyáron várt 5,3 százalék helyett, mivel most a mélyépítés optimistább, illetve a lakásépítés kevésbé pesszimista, mint nyáron. 2017-re az építési előrejelzés nem változik: mínusz 1,7 százalék, míg 2018-ra a várakozásokat felfelé korrigálták: plusz 1,2 százalékról plusz 2 százalékra.

Recesszió után növekedés Ukrajnában

Két év recesszió után 2016 az ukrán gazdaság növekedést mutat, melynek fő mozgatórugója az év folyamán a kereskedelem és az építőipar volt, az utóbbi a lakásépítés miatt. A nagyobb optimizmus felfelé módosította az építési piaci kilátásokat; 2016-ra 7,3 százalékos emelkedés várható (5,1 százalékot vártak nyáron), míg 2017-ben a nyáron előrejelzett 4,6 százalékos növekedés most 5,9 százalékra változott. 2018-ra most még nagyobb, 7 százalékos fellendülés várható.

A török piacot egyelőre hidegen hagyja a politika

Bár Törökország gazdasága megrendült a július 15-i sikertelen puccskísérlet miatt, ez a július-szeptemberi időszakban elkezdett és befejezett építkezések számát nem érintette jelentősen; 2016-ban, az építési piacon nagyobb emelkedést várnak (3,9 százalék), mint nyáron (2,4 százalék). A 2017-es növekedés körülbelül 0,5 százalék lesz (szemben az 1,6 százalékos nyári előrejelzéssel) és 2018 már egy 1,7 százalék csökkenést hoz majd, a nyáron megjósolt +0,1 százalékhoz képest.