Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, kormánybiztos és Xu Ningsheng, a Fudan Egyetem elnöke online eseményen írta alá a Fudan Hungary Egyetem előkészítését lehetővé tevő stratégiai együttműködési megállapodást április 27-én - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A legfontosabb célokat, képzési irányokat és a budapesti kampusz tervezett helyszínét is rögzítő dokumentum a régióban egyedülálló módon egy új kínai-magyar egyetem létrehozását alapozza meg Budapesten. A felek megerősítették, hogy a fejlesztés összhangban áll a Budapest Diákváros programmal, annak terveivel nem állítható szembe - írja az ITM.

520 ezer négyzetmétert építenek be

Az egyetem részben a IX. kerületben, a Nagyvásártelep környékén épülne fel, a ma aláírt megállapodás szerint "Dél-Pest és Észak-Csepel régióban", legalább 26 hektáron, 520 ezer négyzetmétert beépítve. A magyar kormány egy nemzetközi versenyekre is alkalmas, korszerű sportlétesítményt és egy ötezer fős konferenciaközpontot is épít az egyetem közelében, ezeknek külön fenntartójuk lenne, de az egyetem ingyen használhatná ezeket - derül ki a megállapodásból.

Kínai cégek is betelepülhetnek

"A déli városkapu komplex fejlesztése alkalmas lesz a diákváros és a Fudan Egyetem befogadására is, vagyis az újonnan létesülő felsőoktatási intézmény nem vesz el területet a diákvárostól - jelentette ki az MTI szerint Palkovics László a Budapest Diákváros - Nagyvásártelep és környezete nemzetközi építészeti tervpályázat eredményhirdetésén. A miniszter szerint a terület fejlesztésének eredeti koncepciója is tartalmazott az intézményi övezet, a kollégiumok és a közösségi terek mellett olyan fejlesztési területet, amely kapcsolódó befektetések, például kutatóintézetek létrehozására alkalmas (azaz kínai cégek is betelepülhetnek az egyetemi kampusz területére - a szerk.)

A magyar kormány szerint a Fudan Hungary Egyetem egyedülálló lehetőséget teremt a magyar, kínai és más nemzetiségű hallgatók számára oklevelek megszerzésére, specializációk elvégzésére és tudásuk elmélyítésére. Az intézmény ösztönözni kívánja a közös kutatásokat és oktatási projekteket magyar és európai egyetemekkel. A tervek szerint elinduló gazdasági, bölcsészettudományi - társadalomtudományi, természettudományi - mérnöki és orvostudományi karokon 500 oktatótól 6-8 ezer hallgató tanulhat majd - közölte az ITM.

Óriáshitelből építenénk a kínaiaknak

Minisztériumi előterjesztésre hivatkozva a Direct36 oknyomozó portál számolt be arról, hogy a magyar kormány által 540 milliárd forintra becsült építkezés jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, nagyrészt kínai hitelből valósulna meg, amit Magyarország fizetne. Kína 450 milliós hitelt adna, amit a magyar állam 100 milliárddal kiegészítene.

A Fudan a tekintélyes nemzetközi rangsor, a QS World University Ranking szerint a világ 34. legjobb egyeteme. A sanghaji központú intézmény mintegy 4500 oktatója több mint 30 ezer hallgatót tanít. A Fudan elsőként Magyarországon indít külföldi helyszínű saját képzést - olvasható az ITM közleményében.

Felgyorsult a projekt megvalósítása

A kormány április 21-én hozott határozatot arról, hogy a "Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztos" (az április 16-án kinevezett Palkovics László) gondoskodjon a magyar kormány és a Fudan Egyetem között kötendő stratégiai megállapodás kormány nevében történő aláírásáról.

Az Oktatási Hivatal tavalyelőtt engedélyezte a Fudan Egyetem magyarországi működését. A Magyar Nemzeti Bank szakmai támogatásával 2019 óta érhető el a Fudan-Corvinus magyar-kínai kettős diplomát adó MBA-képzés.