Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kérdését frakciótársával, Szabó Tímeával együtt benyújtó Tordai Bence (Párbeszéd) arról kérdezte az Országgyűlés ülésén a kormányfőt, igaz-e az az állítás, amellyel "Gulyás Gergely szájával" megfenyegette a fővárosiakat, hogy ha ellenzéki jelölt nyer, nem érvényes a volt főpolgármester és a miniszterelnök között ezermilliárdos fejlesztésekről született megállapodás, vagy az, hogy együttműködnek a fővárossal? - idézte az ellenzéki politikust az MTI.

Büntetni vagy támogatni akarják a budapestieket? Érvényben marad-e a szerződés vagy sem? Visszakaphatja-e 2010 előtti finanszírozását, az oktatási és egészségügyi intézményei feletti rendelkezést Budapest - kérdezte Tordai Bence.

Orbán Viktor közlése szerint a megállapodás érvényes, annak "minden betűjét és minden számadatát be fogjuk tartani", majd a kérdező kifejezését idézve hozzátette, "Magyarországon szeretne jó néhány város és falu úgy kivéreztetve lenni, mint Budapest", ahol 1600-1700 milliárdnyi beruházást fejezett be a kormányzat, emellett 4000 milliárdnál több a folyamatban lévő fejlesztések értéke.

A miniszterelnök szerint Budapestnek rosszat tenne a 2010 előtti viszonyok visszaállítása, mert akkor a város el volt adósodva, de ez azt jelentené, hogy visszakérik a kormány által átvállalt, 270 milliárd forintnyi adósságot.

Viszonválaszában Tordai Bence örömét fejezte ki, hogy kihátráltak a "fenyegetésből", azt ígérve, számon kérik majd a szerződésben tett vállalások betartását.

A miniszterelnök közölte: a kormány nem szeretne a főváros felelős vezetői által nem kívánt fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, így várják, kérik, hogy mihamarabb döntsön a közgyűlés arról, mire van szüksége, legyen szó a Liget-beruházásról, az atlétikai világbajnokságról vagy a kézilabda Európa-bajnoki döntőjéről - tudósított az MTI.