Még 2016 januárjában Garancsi István cége, a Market-csoport 16,5 milliárd forintos eximbankos hitellel vásárolta meg a budai Duna-part egyik utolsó jelentős méretű, üres és beépíthető területét egy bajba került portugál befektetőtől. A Kopaszi-gátnál megvalósuló ingatlanfejlesztés része volt az építészszakma által sokat támadott 120 méteres felhőkarcoló, amely a tervek szerint a Mol Nyrt. irodaházának adna helyet.

Azóta viszont a kormány országos méretű településképvédelmi szabályozás bevezetését jelentette be, ennek része lenne, hogy ne épülhessen sehol 65 méternél magasabb épület. Lázár János kancelláriaminiszter - ahogy azt csütörtöki cikkében a Népszava is felidézi - már a kezdetektől arról beszélt, hogy ellenzi a 120 méter magas toronyház felépítését, mert az így nagyobb lenne, mint a Szent István-bazilika. A hódmezővásárhelyi politikus szerint ez elfogadhatatlan, de azt is elmondta, hogy az új építésügyi szabályozás nem a kormány, hanem az önkormányzatok kezébe helyezi a döntést, tehát ettől még megvalósulhat.

A lap szerint viszont bár nincs hatályban a jogszabály, az egyértelműen a Mol és egy másik, a HB Reavis által tervezett 90 méter magas épület ellen íródott. Egyelőre a törvény a zajló fejlesztések ügyét nem tisztázza, de szakértők szerint valószínűtlen hogy a két felhőkarcolóterv a törvény ellenére megvalósul. A bizonytalanságokat kormányforrásuk is visszaigazolta a Népszavának, mondván: siettetik a szabály elfogadását, mert "versenyt futnak az idővel". Mások szerint az se biztos, hogy a módosítás a választásokig életbe lép. Ha pedig a baloldal győz, az egész probléma okafogyottá válik.

A Mol egyelőre kitart amellett, hogy lesz felhőkarcolója. A hivatalos válaszukban azt írták: "a Kopaszi-gát mellé tervezett Mol-székház területe a hatályos jogszabályok és törvényi előírás szerint megfelel az érvényes fővárosi és kerületi szabályozásnak; a Mol minden esetben, így ezúttal is a szabályok szerint jár el; a Mol tulajdonában álló telken épülő irodaház tervezési és építési munkálatai az eredeti ütemterv szerint haladnak, így az új székház előreláthatólag 2021-re elkészül".

Egy szakértő viszont úgy vélekedett, hogy látszott már korábban is: ha valamit el akar érni a jelenlegi kormány, akkor azt bármilyen eszközzel megakadályozza.

A fotó forrása: BudaPart.