Az IFK másodszorra ír ki pályázatot felsőoktatásban tanuló diákok részére; a tavalyi Római part 2100 után idén az egészségügy területén szeretnék mozgósítani a hallgatókat. Olyan területet választottak ki- egészségügy -, ahol érintkeznek és akár megütköznek egymással a gazdasági szempontok és a közérdekek, az állam és a magánszféra vagy másképpen a közfinanszírozás és a magán befektetések - olvasható az IFK közleményében.

Ezeket a konfliktusokat jól szemlélteti az OPNI, ahol egy hosszabb ideje húzódó problémás, mindenképpen változásra és fejlesztésre szoruló terület gondjaira keressük, nem csak ingatlanfejlesztői szempontból a megoldást - mondta Takács Ernő, az IFK elnöke. Véleménye szerint a változtatás mindenképpen szükséges, azonban a fejlesztések irányának meghatározása a mai napig sem tudott megvalósulni, többek között vélhetően a számtalan érintett érdekének különbözősége miatt.

Nyugat-Európában kialakulóban van olyan egészségügyi modell, ahol a beteg minimális időt tölt a kórház falai között, mégis biztosított az elő és utógondozása, a családtagok fogadása és szállásolása, az állami és magán intézmények összekapcsolódásával, a kórház közvetlen környezetében. Így biztosítható az ügyfélközpontú, mégis költséghatékony állami egészségügyi szolgáltatás, kiegészülve a gazdasági alapú egészségügyi szolgáltatókkal, a kórházi elhelyezést nem igénylő, ám egészségügyi ellátásra szorulók fogadására alkalmas intézményekkel, sőt az ezek kiszolgálását segítő egyéb (például kereskedelmi) funkciókkal.

Az újranyitáshoz 30 milliárd kellene

A 2007-ben megszüntetett OPNI-nak helyet adó műemléki védettségű ingatlan jövője mind a mai napig bizonytalan, a hatályos II. kerületi szabályozás szerint egészségügyi célokra hasznosítható, s kizárólag egészségügyi funkciókat képzel el az ódon falak között az állami tulajdonos is, legalábbi Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az OPNI utódának szánt Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) 2013-as megalapításakor ezt mondta.

Mindenestre nagy kérdés, ki és milyen konstrukcióban képes ott gyógyító tevékenységet beindítani, mert a korábbi újranyitás költségét 30 milliárd forintra becsülte a tárca (az épület és a terület értéke egy tavalyi értékelés szerint 8 milliárd forint), nem véletlen, hogy az OPAI-t is inkább a Nyírő Gyula Kórház falai közé szorították.

Az elmúlt években számtalan bérlő megfordult a Lipót falai között, készült itt filmsorozat, pattogott labda a teniszpályán és mobilszolgáltatók is béreltek terüleket. A komplexumot folyamatosan őrzik, erre 2012-ben 46 millió forintot költött a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.