A kamatcsökkenés miatt a megtakarításaikat a bankból menekítő és inkább ingatlanba fektető, készpénzes vevők alaposan felverték az árakat a tó körül, egyes térségekben és egyes szegmensekben 30-50 százalékos drágulásról is beszélnek a helyi ingatlanközvetítők. A hírek szerint tavaly 20 millióért elkelt másfél szobás lakások idén újra piacra kerülve 25-30 millióért forognak, a víz közelében 7-800 ezer, a vízparton egymillió forint fölött számolják a négyzetmétereket.

A drágulást az új lakások hiánya is táplálja, Balatonfüreden, Siófokon, Zamárdiban, Keszthelyen és Balatonlellén kiugró a vízparti, extra kényelmi szolgáltatásokkal - porta, wellness - kínált ingatlanok áremelkedése. A keresleti boom fejlesztések tömegeit generálja, így jövőre, vagy még inkább 2018-ra újra túlsúlyba kerülhet a kínálat - vélik a lapunk által megkérdezett közvetítők, akik szerint a bankból kivett megtakarításokat ingatlanba fektető vevőkör elfogyni látszik, utánpótlásuk nélkül pedig vége a drágulásnak, beállnak az árak.

Egyelőre azonban az új lakások áfájának 22 százalékos csökkentéséből a vevők semmit nem érezhettek meg. Az új lakások hiánya és a keresleti túlsúly miatt a beruházók nem voltak rákényszerülve, hogy érvényesítsék az árakban a csökkenést, másfelől a munkaerőhiány miatt valóban megdrágult a kivitelezés.

Egy nagyból egy kicsi

Aki most nem méri fel reálisan az eladásra szánt ingatlan reális árát, és köt üzletet a még meglévő, fizetőképes vevőkörrel, az hoppon maradhat a későbbiekben. A remélt külföldi vásárlók ugyanis nem érkeztek meg, a magyar vevők pedig már kiköltekeztek - véli a balatonfüredi ingatlanpiacról Torma Steffi, az Immobalaton Kft. iroda tulajdonosnője.

Míg tavaly egyértelműen az eladók diktálták a feltételeket, idén visszafogottabbá váltak a vásárlások, egyedül a lakások pörögnek továbbra is - állítja a szakértő. Balatonfüreden belül az új lakásokért 4-500 ezer forintos négyzetméterárat fogad el a piac, efölött már sokkal kisebb az érdeklődés, kivéve ha vízparti, vagy legalább víz-, illetve strandközeli ingatlanról van szó, ezek azonban már az értékesítés kezdetén elkeltek.

Lakást jellemzően maximum 20-25 millió forintig keresnek, újat ennyiért nem, jó állapotú, kényelmes méretű használt lakást viszont lehet venni. Egy 70 négyzetméteres teljes körűen felújított panel a minap 20 millió forintért kelt el - említ friss példát Torma Steffi.

Sokan szabadulnának teherré vált, túl nagy házaiktól, és költöznének kisebb, olcsóbban fenntartható és könnyebben karbantartható ingatlanba, ám míg korábban egy nagy családi ház árából két kisebbre is futotta, ma óriási szerencse kell ahhoz is, hogy a nagy ingatlant egyetlen megfelelő kisebbre válthassák.

Számolni kell a realitásokkal

A 180 négyzetméter feletti családi házakra alig akad érdeklődő, az 50-70 millióra tartott ingatlanokon leginkább csak azok a tulajdonosok képesek túladni, akik számolnak a realitásokkal és engednek az árból. A legjobban keresett cikkből azonban kezd kifogyni a piac, a maximum 120-130 négyzetméter alapterületű, nem túl nagy kerttel körülvett, jó állapotú családi házak tartoznak ebbe a kategóriába a 30-45 millió forintos ársávban - mutat rá a piaci résre az Immobalaton tulajdonosa, aki arra számít, hogy míg a méretes villák egyre jobb áron lesznek elérhetők, a kisebb, kompaktabb ingatlanok kínálata tovább szűkül.

A jelentős igény ellenére tartós bérletre kevesen kínálnak ingatlant, a potenciális bérbeadók sokkal jövedelmezőbbnek tartják a rövid távú, napidíjas tarifát. A turistákat megcélzó piacra viszont leginkább az igazán igényes lakásokkal, házakkal lehet belépni: már az elhelyezkedésnél fontosak az extrák, a csend, vagy a panoráma, esetleg a strand közelsége. Elvárás a biztonságos környezet, a színvonalas, gusztusos kivitelezés és berendezés, valamint a klíma is alapfeltétel - véli Torma Steffi.

Vége a pörgésnek?

Pörög a lakáspiac a keleti medencében a déli parton, Siófok, Zamárdi, Balatonboglár környékén is. Tavalyhoz képest átlagosan 30 százalékkal nőttek az árak, további drágulásra azonban már nem számítanak a közvetítők.

Az új építésű, vízközeli projektek, és a penthouse lakások négyzetméterára eléri, sőt, meg is haladja az egymillió forintot, ezek a lakások sokszor már a tervasztalról elkelnek. A Balaton-parti új lakások árát az élénk befektetői kereslet mellett a kínálat hiánya is az egekbe lökte, az építkezési hullám beértével azonban újra a túlkínálat lehet az uralkodó - vélik a Openhouse balatoni divíziójának szakértői.

Siófokon nem csak a vízparton, hanem a városban is sok új projekt indult, az eladási árak 350-400 ezer forint körüliek négyzetméterenként, a vízhez közeledve, de még korántsem vízparti ingatlanoknál már  6-700 ezer forint az átlagos.

Tízmillióért ezt kapja

Kapós lenne a 10 millió alatti ingatlan is, ennyiért azonban a siófoki használt lakáspiacon sem nagyon adnak semmit, egy kétszobás panelért is 10 millió forintot kérnek az eladók.

A helyi közvetítők szerint a siófoki kereslet a 15-20 milliós házakra koncentrálódik, aki ennél többet szán egy városi családi házra, az inkább az építés mellett dönt, ezért nehéz eladni a 25 milliós, régi, felújításra szoruló családi házakat.

A nyugati medence kisebb településein is a 10 millió alatti ingatlan lenne a sláger, ám ebben a kategóriában csak elvétve akad ingatlan, ha mégis, az is alapos korszerűsítésre szorul. Ezzel szemben bőséges a választék a 20-40 millió forint között kínált nyaralókból, amelyek szintén kapósak mostanában. Az olyan ingatlanokhoz, amelyekhez két-három éve még 20 millió forint alatt lehetett hozzájutni, manapság inkább 30 millióért szerezhetők csak meg - állítják egybehangzóan a helyi ingatlanosok.

Jönnek az ingatlanturisták

A nyár az ingatlanturistáké a Balatonon, velük legalább annyit, ha nem többet kell foglalkozni, mint az egyszerű vásárlókkal - jegyezte meg kérdésünkre a balatonboglári és környéki piacon működő Békési Béla, a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szövetsége (MIGSZ) elnöke. Ők teszik fel gyakran azt a dühítő kérdést: "Van-e valami igénytelen, egyszerű, kicsi, akár lerobbant épülettel, de vízparti ingatlan?" - fogalmaz Békési, ami tapasztalatai szerint annyit jelent, az illető vízparti telket keres kétmillió forintért. Ezzel szemben a valódi potenciális érdeklődők már előre tájékozódnak és nagyjából reális ingatlankeresésekkel jönnek az irodába - teszi hozzá.

Békési szerint a fejlesztők jellemzően vízparti, vízközeli telkeket, bontandó épületeket vásárolnak, a magán érdeklődők közül pedig 10 millió forintnál olcsóbb, egyszerű nyaralóapartmanokat keresnek a legtöbben. Ez az a kategória, amivel nincs gond, nem kell füvet nyírni és elviselhető a közös költség mértéke. A nyugdíjba készülők közül sokan vásárolnak olyan jó állapotú ingatlanokat, amelyekbe eleinte nyáron, majd a nyugdíj után télen is laknának.

Balatonboglár környékén is számos lakásprojekt indult, zömmel olyan társas nyaralókat építenek, amelyekre érvényesíthetők a vásárlási kedvezmények, csok, egyéb hitelek, illetékkedvezmény. A part közelében errefelé is előfordul 1 millió forint fölötti négyzetméterár az új fejlesztéseknél, de az átlagos balatonlellei új lakások fajlagos ára a 300-500 ezer forintos sávban mozog. Telket a víztől és a központtól való távolság függvényében 3-50 ezer forint között  lehet vásárolni, az árba helyenként 5-10 százaléknyi alku még beleférhet - mondja Békési Béla.