Az országban egyedülálló létesítmény 43 hektáros beruházási helyszíne magában foglalja a területen fekvő parkerdőt, amely évek óta helyi védettségű természetvédelmi terület. A helyszín kiválasztásakor szempont volt, hogy a park a belvárostól elérhető távolságban legyen: így gyalogosan, kerékpárral és gépjárművel egyaránt elérhető. Ugyanakkor, mivel a közelben helyezkedik el a békéscsabai repülőtér is, amely a személyszállítás mellett eddig is számos vitorlázórepülő, műrepülő, ejtőernyős, repülőmodell világverseny helyszínéül szolgált, a gasztropark  vonzó lehet a külföldről idelátogató turisták számára is.

A város egyébként hagyományosan több gasztroprogramot rendez minden évben, melyekre nemcsak a közelből, hanem az ország távolabbi részeiről is érkeznek érdeklődők. Ilyen például például a kolbászfesztivál, a csülök- és sörfesztivál és a lecsófesztivál.

A tervek szerint egy 2500 négyzetméteres fesztiválcsarnok, egy közel 900 négyzetméteres kolbászudvar, valamint az "Óriások konyhája" tematikus park épül fel. A kolbászudvar-látogatóközpontban a kolbászkészítés történetét bemutató kiállítóteret alakítanak ki, de az idelátogatók részt vehetnek egy hagyományos disznóvágáson és kolbászkészítésen.

Az "Óriások konyhája" egy biztonságos, kreatív ügyességi és egyedi elemekkel ellátott tematikus park lesz, amely a kis- és a nagyobb gyermekek számára is felhőtlen szórakozást, kikapcsolódást jelent. A park területén sátrakat, parkolókat, fedett pihenőket, szalonnasütő helyeket, parkerdei sétautakat, tanösvényeket és korszerű infrastruktúrát építenek ki. A projekt tervezett összköltsége nettó mintegy 1.061 milliárd  forint.

Az önkormányzattól kapott információ szerint a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. 2012. május végén nyújtotta be az első fordulós pályázati anyagot Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, s a bírálat folyamatban van. A projekt kormány általi nevesítésére  július 15-ig kerülhet sor, a támogatási szerződést várhatóan novemberben kötik meg. A munkálatok 2013. második-harmadik negyedévében indulhatnak el, az átadás tervezett időpontja 2014. második féléve.