Óriásplázát és kaszinót épít Magyarországon Demján?

Nem kizárt, hogy a TriGránit Szlovákia helyett Magyarországon építi fel a Metropolist.
MTI-Eco, 2010. október 5. kedd, 22:30
Fotó:

Nem lehet kizárni, hogy a Demján Sándor tulajdonában lévő TriGranit csoport a szlovákiai Pozsony helyett Magyarországon építi meg a Metropolis épületegyüttest - jelezte Zászlós Gábor, a társaság szlovákiai elnöke keddi pozsonyi tájékoztatóján.

A Metropolis terve, amely Szlovákiában "megakaszinó projekt" néven híresült el, évek óta éles vitákat váltottak ki Pozsonyban, a TriGránit ezért fontolgatja a váltást. Zászlós Gábor elmondta: a legújabb tervek szerint a kaszinók az épületegyüttes három százaléka helyett mindössze két százalékot - tizenkilencezer négyzetmétert - foglalnának el.


"Offenzívába akarok átmenni, aktívan védeni a befektetést, s a városi képviselőknek, a parlamentnek, és a nyilvánosságnak is releváns információkat szeretnék szolgáltatni arról, mit is jelent a fejlesztés Szlovákiára és az állampolgárokra nézve" - fejtette ki Zászlós.

A TriGránit a jövőben nem a kaszinóval kapcsolatban szeretne megnyilvánulni, mivel "az a bevásárló-sportközpont elhanyagolható részét képezi, az ellenkampányban viszont célzatosan kihasználják a különböző civil szervezetek."


Zászlós azt állította: a Metropolis megépítése új munkahelyeket teremtene, és több külföldi turistát vonzana a városba. Amennyiben a közvélemény és a városvezetés továbbra sem tartja kívánatosnak a befektetést, a beruházást másutt, esetleg Magyarországon, Bezenye és Rajka közelében valósítanák meg. Rajka polgármestere állítólag érdeklődik a projekt iránt.

A kaszinók ellen a szlovák kereszténydemokraták (KDH) kezdeményezésére KDH mintegy 125 ezer tiltakozó aláírást szedtek össze eddig. Zászlós szerint azonban több szakmai szervezet is támogatja a beruházást, amelynek értéke 1,5 milliárd euró lenne. Az államkassza bevétele a forgalomból szerinte évi 600 millió euróra rúgna. A Metropolis megépítése 3-5 évig tartana.

A pozsony-ligetfalusi önkormányzat (és a szomszédos Horvátjárfalu) a területére tervezett többfunkciós központ urbanisztikai tervét az év elején elutasította.

A "megakaszinó" néven elhíresült terv ellen elsősorban a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) hadakozik, amely szerint a többfunkciós központ éppen a kaszinó miatt a bűnözés melegágyává válhat. A másik oldalon azonban számos támogatója van a tervnek, amely a vitatott kaszinón kívül egyebek között kongresszusi
központot, szabadidő központot, üzleti negyedet, golfpályát, élményfürdőt is tartalmaz. A vita egyelőre nincs lezárva.

A Metropolis az eddig hiányzó konferenciaturizmus első jelentős szlovákiai bázisává válhat, ezt a célt szolgálják a szállodák és az előadótermek - mutatott rá a beruházás egyik fő előnyére a TriGránit szlovákiai vezetője. A kongresszusi turizmus szereplői az átlagos kirándulónál ötször többet költenek, ami az adott város számára nagy bevételt jelent.


 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nut10, 2010.10.06 09:03

Ennyire lehetne lokálpatrióta, hogy a pénzét a hazájába fektesse be a SKÁLA főnök!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html