Megnyílt az út Rahimkulov Ruszlán Magyarországon élő orosz származású magyar milliárdos cége, az Idom Házépítő Kft. által indított angyalföldi projekt előtt - írja a Népszava. A Pest megyei kormányhivatal döntése szerint a Bodor-Népfürdő utca sarkára tervezett 332 lakásos társasház létesítésének nincs jelentős környezeti hatása, ezért felmentést adott a környezeti hatásvizsgálat elkészítése alól.

Ezzel megnyílt az út az építési engedély kiadása előtt. Az épület összterülete meghaladja a 10 ezer négyzetmétert, amelynek cirka fele a föld alatt lesz. (A terület keleti részén egy másik beruházó épít sportcsarnokot, annak már megvan az építési engedélye.)

A bemutatott koncepciótervet a kerületi tervtanács túl nagynak, környezetéhez nem illeszkedőnek találta és nem támogatta. A hatályos jogszabályok szerint így a terv nem valósulhatott volna meg. Csakhogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette a projektet, így a kerület elutasítása már nem akadály.

A beruházó cég egyik tulajdonosa a Vlagyimir Putyin elnökhöz közelálló orosz üzletember, Megdet Rahimkulov fia. A Rahmikulov család cégcsoportja az OTP Bank és a MOL legnagyobb külföldi részvényese. Angyalföld önkormányzata tavaly novemberben Alkotmánybírósághoz fordult, amely azóta se tárgyalta az ügyet.

Rahimkulov Ruszlán az egyik leggazdagabb magyar üzletembernek számít, legutóbb a Forbes a vagyonát 271 milliárd forintra becsülte, ezzel az ötödik legmódosabb az országban, míg testvére vagyonát 211 milliárdra tették, ez a hetedik helyre volt elég.