A pályázatnál a bírálat főbb szempontjai az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti színvonala, a kivitelezés minősége, az alkalmazott műszaki megoldások színvonala és a környezettudatos fejlesztés voltak, emellett értékelték a fejlesztés eredményességét, valamint az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát és jelenlegi hasznosítását is. A kastély felújításának fő célja kezdetektől az volt, hogy színvonalas turisztikai célpontot és kulturális központot teremtsenek, miközben megőrizték az épület eredeti formáját, amelytől a királyi palota egyedülálló maradt.

A FIABCI Prix d`Excellence Nemzetközi Nívódíj pályázaton a világ legjobb ingatlanfejlesztéseit díjazzák. A pályázatokat a nemzetközi zsűri komplex ingatlanfejlesztési szempontok alapján értékeli (környezetvédelem, építészet, városfejlesztés, műszaki színvonal, marketing és értékesítés, gazdaságosság, a beruházás megtérülése, társadalmi hasznosság). A pályázat média támogatója a Wall Street Journal, mely teljes oldal terjedelemben mutatta be a győztes pályaműveket.

A gödöllői kastély azzal nyerte el a lehetőséget a nemzetközi megmérettetésen való részvételre, hogy 2013 végén megnyerte a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatot - melyet a Magyar Ingatlan Szövetség és a FIABCI magyar tagozta közösen ír ki.