Összeomlás szélén a Főgáz - leállhatnak az építkezések Budapesten (reagált a szolgáltató)

Akár az építkezések is leállhatnak a fővárosban, ha nem tudják a mérnökök időben beadni a gázterveket. Létszámhiánnyal küzd ugyanis a Főgáz Földgázelosztási Kft., nem vehetnek fel újabb tervellenőröket, ezért a beadandó tervek mennyiségét limitálják. Az eredmény, több hetes, hónapos várakozások, időpontcsúszás, terv nélkül nem kezdhető meg a kivitelezés, melynek egyenes következménye az építkezés leállása - írja a VGF szaklap. A Főgáz a cikk megjelenése után cáfolta a folyóirat állításait.
K. Kiss Gergely, 2017. szeptember 5. kedd, 06:41
Fotó: Napi.hu

Több tervező is megkereste a lapot a gáztervek beadásának nehézségei miatt. Augusztus közepétől még interneten keresztül lehetett időpontot foglalni - idézi az OTS Üzleti Sajtószolgálat.

Volt olyan szakember, aki csak két hónap múlva kapott időpontot. Miután a Magyar Mérnöki Kamarának jelezték a tervezők a problémát, az intézkedések hatására a Főgáz Földgázelosztási Kft. augusztus 30-val visszavonta a rendelkezést, így a mérnököknek személyesen kell megjelenniük a Fiumei úti irodában, ahol sorszámot kötelesek húzni.

A jelenlegi állapot szerint egy tervező 5 tervet adhat be, és a Főgáz Földgázelosztási Kft. ügyfélszolgálat 12 mérnököt fogad naponta. Ez azt jelenti, hogy egy nap 60 terv kerül a tervellenőrökhöz átnézésre, jóváhagyásra. Azonban a jelenlegi létszám mellett mindössze csak 30 tervet tudnak feldolgozni a megadott 8 napos határidővel. Az új határidőket a 157/2017. Kormányrendelet szabályozza, ami 2017. július 1-jén lépett hatályba.

A szaklap megkereste a Főgáz Földgázelosztási Kft. munkatársait, ahol súlyos emberhiányra, és átlagon felüli leterheltségre panaszkodtak. A megfeszített ütemű munka és túlórák mellett is folyamatos csúszásban vannak, ezért a tervek torlódnak. A Nemzeti Közművek, mint a kft. felettes szerve nem engedélyezi újabb tervellenőrök felvételét, helyette a beadható tervek mennyiségét limitálják. Ennek egyenes következménye lesz, hogy bedőlhetnek az építkezések a fővárosban, ha ugyanis nincsenek meg határidőre a tervek, nem kezdődhet meg az építkezés, nincs használatba vételi engedély, és a 300 négyzetméter feletti épületekre építési engedély sem kapható.

A szolgáltató mindent cáfol
A Főgáz Földgázelosztási Kft. lapunkhoz eljuttatott válasza szerint semmilyen hivatalos megkeresést nem kaptak a VGF szaklap részéről. Mivel a szolgáltató. munkatársai nem rendelkeznek nyilatkozattételi jogosultsággal, a cikkben írt állítások semmiképpen sem egyeznek a Nemzeti Közművek cégcsoport hivatalos álláspontjával.
A cikkben írtakkal ellentétben a Nemzeti Közművekhez tartozó Főgáz nem küzd létszámhiánnyal, a tervfelülvizsgálók jelenleg képesek a piac által igényelt tervszám 8 munkanapon belüli felülvizsgálatára. A Főgáz szerint fontos megjegyezni, hogy az ország versenyképességének javítását célzó jogszabály módosítások keretében a gáztörvény is módosult. Ennek eredményeképpen 2017. július 1-jétől 15 munkanapról 8 munkanapra csökkent az az idő, amely alatt a földgázelosztónak műszaki, biztonsági szempontból véleményeznie kell a gáz csatlakozóvezetékek és fogyasztói berendezések terveit.
A társaság folyamatosan optimalizálja tervfelülvizsgálói kapacitásait, azt rugalmasan illeszti a változó igényekhez és folyamatosan felkészül akár nagyobb igények fogadására is, még ha az ilyen szakemberek gyors felvétele a munkaerőpiacról kihívást is jelenthet, tekintettel arra, hogy tervfelülvizsgálatot csak nagy szakmai gyakorlattal és speciális elméleti tudással rendelkező szakemberek végezhetnek - írják.
A Főgáz Földgázelosztási Kft. 2017. augusztus 14-től tesztjelleggel online időpont-foglalási lehetőséget biztosított ügyfelei részére. Azonban egyes ügyfelek akár több hétre előre minden időpontot lefoglaltak, figyelmen kívül hagyva, hogy rajtuk kívül más is használni kívánja a rendszert. A vegyes tapasztalatok okán és a többség érdekében, a társaság a rendszer működését átmenetileg felfüggesztette, további fejlesztésre bocsátotta és egyúttal ideiglenesen visszatért az eredeti ügymenethez.
A szolgáltató közleménye szerint az ügyfeleknek az interneten keresztül biztosított időpontfoglalás mellett is meg kellett jelenniük személyesen. A kiviteli tervdokumentációk személyesen történő beadása során előszűrés történik, így a nem megfelelően összeállított tervdokumentációk már az átvételkor kiszűrésre kerülnek, biztosítva az ügyfél számára a gyors javítás lehetőségét és a rövid átfutási idő megvalósulását.
Mindezen felül a Főgáz jelezni kívánja, hogy a Nemzeti Közművek újabb törvénymódosítási javaslatot dolgozott ki, amely lehetővé tenné, hogy az új lakások építése során tovább rövidülő határidőkkel nyújthassa szolgáltatásait a földgázelosztó társaság, illetve, hogy tovább egyszerűsödhessen azon ügyfeleink számára a jelenlegi folyamat, akik gázkészülékeiket kívánják cserélni.

(A vízközművek problémáiról itt olvashat.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.09.07 16:15

@egyik sem: egyetlen dologról írtam kétszer, mert elsőre nem ment át. Amúgy meg ducktest.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

egyik sem, 2017.09.07 15:54

@terabit: Hagyjuk ugyanazt szajkózod hogy problémáim vannak, micsoda egy istenadta különleges tehetség vagy te hogy pár mondatból kész komplett diagnózist tudsz felállítani, csodája vagy a kis világunknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

egyik sem, 2017.09.07 15:48

@Warlock: Én próbáltam kulturáltan és nem személyeskedve, de te annyit tudsz hogy sértegetsz, anyád féleszű, zakkant , és idióta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.09.07 10:41

@Warlock: nem akartam belebonyolódni :), csak rettentően szembetűnő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.09.07 10:40

@egyik sem: csak azért, mert általában olyanok írnak ismeretlen embereknek minden információ nélkül olyat, amit Warlock is kiemelt tőled, akik ilyen jellegű problémákkal küzdenek.
Ha nincs rám időd, nem kell válaszolnod, csak egy megjegyzés volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html