A Városliget állami fejlesztésével párhuzamosan valósul meg a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) élményparkká bővítése és fejlesztése is. A Pannon Park elnevezésű projekt első ütemében 2014-2015-ben az úgynevezett Mesepark készülne el 800 millió forintból, majd a második ütemben több részben, 2016-2018-ban épülnének új létesítmények (Pannon-tenger akvárium, látogatóközpont, Pannon ősvadon, biodóm), 15,7 milliárd forint plusz áfa értékben - derül ki a Fővárosi Közgyűlés számára készítettét előterjesztésből. A park a későbbiekben kiegészítő kiállításokkal, parkolóházzal és energiahatékonysági beruházással fejleszthető, ennek becsült költsége további 2,5 milliárd forint.

A Fővárosi Közgyűlés 2012 végén döntött arról, hogy 2013-ban bezárja a FÁNK szomszédságában működi Vidám Parkot, s annak területét az állatkert használhatja tovább. A kibővített FÁNK a Pannon Park program keretében az első ütemben egy Meseparkkal bővülne, ez az állatkert jelenlegi gazdasági udvara és a szomszédos Vidám Park egy kisebb részén, összesen 1,5 hektáron valósulna meg - 800 millió forintért, amit a főváros az idei költségvetésében már jóváhagyott e célra. A Meseparkot elsősorban a gyerekes családoknak szánják, amit egész évben látogathatnának, központi témája az állatsimogatók, állatbemutatók, állatos mesék, az állatokhoz fűződő népi hagyományok lennének egy XXI. századi, interaktív játszóházzal. A Mesepark része lenne a régi vidámparki játékok közül a műemléki védettségű körhinta, barlangvasút és céllövölde. A legnagyobb egysége a felújított elvarázsolt kastély lenne Mesevár néven, itt kétezer négyzetméteren mesefigurák és élő állatok, interaktív és szórakoztató feladatok várnák a látogatókat.

Mennyiből, miből valósul meg?

A FÁNK a projekt előkészítésére már kapott 300 millió forintot a fővárostól (ebből 200-at a kormány adta e célra az önkormányzatnak). A feladatokra tavaly nettó száz, idén május 3-ig pedig 43 milliót elköltöttek, illetve lekötöttek. A Meseparkra elkülönített 800 millióval együtt eddig tehát 1,1 milliárd forintot különítettek el a Pannon Park projekt megvalósítására. A második ütem 15,7 milliárdos kiadását európai uniós támogatással kívánják finanszírozni, ehhez a konkrét pályázati kiírások azonban 2014 őszén válnak ismertté, így a beruházás megvalósításának fedezetéről csak a pályázati források ismeretében tudnak majd dönteni. Az előterjesztés készítői a gyorsabb és egyszerűbb megvalósítás érdekében javasolják az önkormányzatnak, hogy kezdeményezzék a kormánynál a projekt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánítását.

Kép: Nagyobb méretért kattintson!

A Pannon Park projekt második üteme a volt Vidám Park fennmaradó nagyobb részén, mintegy 5 hektáron valósul meg, ide kerül Európa legnagyobb biodómja (fedett parkja) és a kapcsolódó épületek 17 ezer négyzetméter kiállítási területen, amely a Budapest térségében hozzávetőlegesen 10 millió évvel ezelőtti élővilágot idézi. Ennek tervezett költsége 15,7 milliárd forint + áfa (az ár az infláció és az euróárfolyam hatására változhat). A biodómban szárazföldi élőhelyeket bemutató kifutókat, édes- és tengervízi akváriumokat és közösségi helyeket alakítanak ki. Ehhez a fedett parkhoz kapcsolódnak a külső parkrészek, állatkifutók és játszóterek. Ezen a Pannon Parknak nevezett részen helyezkedik el a volt vidámparki hullámvasút és az új látogatóközpont is.

A biodóm délkeleti épületszárnyában egy négyszintes, 10 ezer négyzetméteres akváriumot építenek. Itt ősi eredetű halfajok, hatalmas vízi emlősök és hüllők, folyók, tavak, zuhatagok lesznek láthatók. A biodóm kupolájában szubtrópusi környezetet alakítanak ki dús növényzettel. A több mint két kilométeres szárazföldi kiállítási ösvény mentén folyómedret alakítanak ki, amelyen csónakon közlekedve lehet megnézni a ketrec nélküli állatokat, elefántokat és csimpánzokat. A tízmillió évvel ezelőtti Magyarország állat- és növényvilágát 3-5 órás látogatással lehetne végignézni. A projekt után a FÁNK látogatottsága a számítások szerint 200-400 ezerrel, évi 1,2-1,4 millió főre növekedhet.

A Pannon Park projekt tervezett menetrendje:

  • 2015-ben elkészül a Mesepark
  • 2016 végére / 2017 elejére megnyílhat a Pannon-tenger akvárium és elkészül az új fogadóépület
  • 2018-ban megnyit a Pannon-ősvadon csarnoka, elkészül a FÁNK új gazdasági zónája
  • 2020-2022-ben megnyílhatnak a kiegészítő kiállítások, elkészül a gazdaságosságot növelő integrált energia-, anyag- és vízforgalmi rendszer és egy parkolóház