Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Erős a kereslet, a befektetők aktívak, jelenlétüket, a vásásrlási kedvet a brókercéges botrányok mellett a kedvezőbb hitelezés és a hamarosan megújuló CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezménye) is erősíti. A devizahitelesek helyzetének rendezésével kapcsolatos intézkedések egyelőre nem éreztetik hatásukat, majd csak májusban vagy a nyári pihenő után, ősszel újra beinduló piacon derül ki, hogy mindez milyen hatással jár. A Balla Ingatlaniroda XVI. kerületi szakértője ekkorra vár változást az ingatlanpiacon, már csak azért is, mert a panellakások értékesítésénél jelenleg erős kivárás érzékelhető, az árak pedig túlságosan magasra kúsztak.

Fél év alatt 20-40 ezer forinttal emelkedtek a lakótelepi lakások négyzetméterárai, vagyis a korábban 9-10 milliós ingatlanok mára 11-12 millió forintba kerülnek a kerületben, ami nem biztos, hogy hosszú távon indokolt.

Már a családi házakat is könnyebb eladni

A kereslet növekedése miatti áremelkedés azonban nem csak a kisméretű lakások piacán volt érezhető, hanem a kerületben nagyobb számban előforduló családi házakat is érintette. Egyértelműen kirajzolódik a különbség, ha a tavalyi és az idei évet hasonlítjuk össze: egy szép és jó helyen lévő, maximum 50-60 milliós családi házat most már gyorsabban el lehet adni, mint néhány évvel ezelőtt. Az újépítésű ingatlanok szinte teljesen hiányoznak a kínálatból.

Mit hoz a jövő?

A devizahiteles-értesítések májusig jutnak el az ügyfelekhez, a fellebbezések miatt úgyhogy csak nyárra lenne érezhető a hatása, akkor viszont jellemzően egyébként is megnyugszik a piac. Így ha lesz változás, az legkorábban ősszel lehet - olvasható az elemzésben. Az azonban kérdéses, hogy ez milyen mértékű lesz, hiszen ezt a hatást kiegyenlíthetik a brókercéges botrányok miatt az ingatlanpiacon megjelenő befektetők is.