Öt infográf, ami mindent elmond a magyar lakáshelyzetről

Akár hússzoros különbség is lehet térségenként a magyarországi használt lakások átlagos áraiban. Budapest agglomerációjában ez az eltérés negyvenszeresre nő - derül ki a KSH legújabb összesítéséből.
Napi.hu, 2016. január 3. vasárnap, 19:32
Fotó: Napi.hu

Több mint 4,4 millió lakást tartottak nyilván Magyarországon 2015. január 1-én. A laksűrűség a népességfogyás és a lakásállomány gyarapodása nyomán csökkent, 2014-ben országosan száz lakásra 223 lakó jutott.

A laksűrűség a fiatalabb korösszetételű és magasabb termelékenységű térségekben, a főváros körül, valamint az északkeleti járásokban magasabb az átlagosnál, ami a nagyobb családmérettel áll összefüggésben.


Száz lakásra jutó lakosok száma 2014
Forrás: KSH
Kattintson!

A 2010-2014 között épült lakások aránya a teljes lakásállomány belül átlagon felüli Közép-Magyarország, Nyugat-  és Közép-Dunántúl járásaiban, a nagyobb városokat magukban foglaló járásokban és a Balaton környékén. A lakások 48 százalékát Budapesten és Pest megyében, további 9 százalékát Győr-Moson-Sopron megyében adták át.

Az országban 2010-2014 között tízezer lakosra átlagosan 12 új építésű lakás jutott. Győr-Moson-Sopron megyében ennek közel kétszerese, de Budapesten, Pest, Csongrád és a Balatoni építkezések miatt Somogy megyében is átlag fölötti volt a mutató.


A 2010-2014 között épült lakások aránya a 2014 végi lakásállományból
Forrás: KSH
Kattintson!

A lakások 95 százalékában volt 2014-be vezetékes víz, ennek aránya a külterületi ingatlanok magas száma miatt 2 Csongrád megyei járásban 70 százalék alatti. A csatornázás országos aránya 77 százalék, a vezetékes gázellátás a települések 91 százalékán kiépült. Nagyok a területi különbségek, míg a közép-magyarországi és az alföldi térségben 2 kivételével mindegyik járás településein elérhető volt a vezetékes gáz, a Dunántúl déli részeinek egyes járásaiban a települések legfeljebb fele rendelkezett vezetékes gázzal.

Javult a lakásállomány komfortossága, a 2011-es népszámláláskor a lakások 61 százaléka minősült komfortosnak, ez 10 százalékponttal több a 10 évvel korábbinál.


Komfort nélküli és szükséglakások aránya, 2011
Forrás: KSH
Kattintson!

A lakáspiac fellendülése a használt lakások növekvő forgalmának köszönhető. Az átlagos eladási árak a fővárosban, és tágabb környezetében, valamint a nagyvárosok járásaiban kiugróan magas.


Használt lakások átlagára 2014
Forrás: KSH
Kattintson!

Budapesten 2014 végén 910 ezer, a térségben több, mint 460 ezer lakást tartottak számon. A kétezres évek lakásépítéseinek közel fele Budapestre és a főváros környékének kitelepülési célpontjaira irányult. Budapest lakásállományának 1,6 százaléka, a vonzáskörzetben pedig a lakások 3 százaléka épült 2010 óta.


A 2010-2014 között épült lakások aránya a 2014 végi lakásállományból, Budapest térségében
Forrás: KSH
Kattintson!

A lakáspiac mélypontján, 2012-ben összesen 86 ezer ingatlan cserélt gazdát. A forgalom élénkülése nyomán 2014-ben 100 ezer lakást adtak el, ezzel párhuzamosan az árak is emelkedni kezdtek. 2014-ben országosan 10 millió forint volt az átlagár, a budapesti átlag ezt 4 millió forinttal meghaladta.

Használt lakások átlagára Budapest térségében, 2014
Forrás: KSH
Kattintson!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2016.01.04 11:05

@laci_52: az új lakásokra többnyire azért van szükség, mivel nagyon sok a régi, korszerűtlen, rossz energiahatékonyságú, leromlott állagú ingatlan, ezek nagy részénél a felújítás helyett jobban megéri a telket "átpozícionálni" másik ingatlan szegmensbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2016.01.04 09:28

Ahol minimálbérből és közmunkából kell megélni ott senki nem akar lakni ezért átköltözik oda ahol nem csak tányér bableves a bér. A főváros és pár nagyváros ilyen . No és a külföldi lehetőségek meg pláne. Aztán hogy vásárol vagy bérel az már 1 másik dolog de ott akar lakni ahol van megélhetés. Vidéken pedig maradnak a zöldbárók palotái, pár városi életunt vagyonos és az akinek már vonatjegyre sincs hogy elmeneküljön, vagy a bátorság és az akarat hiányzik a változtatásra. .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2016.01.03 22:01

"2014-ben országosan száz lakásra 223 lakó jutott"

És még továbbra is fogy a népesség, tehát lakhatás céljából nincsen szükség sok új lakásra.

"A lakások 48 százalékát Budapesten és Pest megyében adták át"

Mert ott van a legnagyobb igény a lakásra, a főváros vonzereje megmaradt. Más kérdés, hogy Budapesten az épülő új lakások többsége ma már befektetési célokat szolgál: felépítik, bérbe adják és a lakbérből fedezik a hiteltörlesztést.

Sok vidéki településen viszont senki sem akar építkezni, hiszen rengeteg eladó üres lakás van, jobban megéri megvenni valamelyiket és felújítani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html