Az idei év második felében várhatóan még mintegy 30 ezer négyzetméterrel bővül az irodapiac, ez közel 80 százalékkal marad el a 2009 második félévi átadásoktól (146 ezer négyzetméter). Így ebben az évben összesen 142,1 ezer négyzetméterrel nő a budapesti irodaállomány, amely az irodapiac 2006 óta tartó szakaszának eddigi legalacsonyabb értékét jelenti. A 2009-es rekord évhez képest ez 53 százalékos csökkenés - emeli ki a RERA elemzése. 

A  negyedéves bontást elemezve a kép még drámaibb. Az első két negyedév 50,5 négyzetmétere és 61,6 ezer négyzetmétere után ugyanis a harmadik negyedévben ennek alig fele, mindössze 30 ezer négyzetméter átadása várható, a negyedik negyedévben pedig előreláthatólag nem adnak át új irodaházat.

A harmadik negyedévben várhatóan inkább a kisebb, 10 ezer négyzetméter alatti épületek lépnek a piacra, mint ahogy a korábbi években tapasztalható volt, a népszerű lokációkban. A Váci úti irodafolyosó a DC  Offices épületével bővül, a dél-pesti régió pedig a Downtown IX irodaházzal gazdagodik. A sikeres előbérleti szerződéssel rendelkező MOMentum Offices a bel-budai részt hivatott felpezsdíteni, míg a központi üzleti negyedben található Szabadság tér 14-ben már korábban befejeződtek a felújítási munkálatok.
 

Az elkövetkező egy-másfél év átadásra váró épületei már aktívan megjelentek a kínálati oldalon, a kereslet előbérleti szerződések formájában testesülhet meg. Azonban a harmadik negyedév nem bővelkedett ilyen szerződéskötésekben a korábbihoz hasonlóan - hívja fel a figyelmet a RERA, így az új épületek piacra kerülése előreláthatólag nem csökkenti az üresedési rátát. 

A  tervezőasztalon létező projektek, egy vagy több nagyobb bérlő megjelenésével juthatnak el az építési fázisba. A már a válság előtt megkezdett, esetleg szerkezetkész fejlesztések továbbra is komolyabb előbérleti szerződésekre várnak. Nagy valószínűséggel ezek az előrehaladott készültségű irodaházak fogják a gazdasági - és az azt követő irodapiaci - fellendülés első hullámának megnövekedett keresletét kielégíteni, mivel rövid időn belül átadhatóak, akár a bérlő speciális igényei szerinti kialakítással is.