A lakóingatlan-piac számos meglepetést tartogatott az idei évben: míg januárban a legfőbb kérdés az volt, hogy meddig csökkenhetnek az árak, ősszel már ismét azt kellett latolgatni, hogy meddig drágulhatnak még az ingatlanok. Elképzelhető, hogy egy évtized múlva nosztalgiával fogunk visszagondolni a mai, kifejezetten magasnak érzékelt átlagárakra is – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Országos legek

Míg 2011-ben Győr volt a legdrágább megyeszékhely, addig 2021. első felében Debrecen volt a listavezető a maga 496 ezer forintos négyzetméterárával. Salgótarján jelenleg a legolcsóbb, itt átlagosan163 ezer forintot kérnek el egy négyzetméterért. Megyéket tekintve, Pest áll az első helyen, ahol átlagosan 471 ezer forintot, Nógrádban viszont 143 ezer forintot kérnek egy négyzetméterért - derül ki az OTP Lakóingatlan Értéktérkép adataiból.

Nagyot nyert több budapesti kerület is

A fővárosban 2011. első félévében az átlagos négyzetméterár 257 ezer forint volt, míg 2021-re ez közel 160 százalékkal megnövekedett és elérte a 663 ezer forintot. Kerületi szinten 10 év alatt a pesti belvárosi kerületek letaszították a budai belső kerületeket a trónról. Jelenleg az V. kerületben már egymillió forint feletti átlagárral számolhatnak az érdeklődők, míg a legolcsóbbnak számító XXIII. kerületben kevesebb, mint félmillió forintot kérnek el. Értéknövekedés szempontjából a legnagyobb nyertesek a VII., XV., VI., IV. és V. kerületek, ahol az átlagárak egy évtized alatt megháromszorozódtak.

„Az újlakások piacát vizsgálva talán még megdöbbentőbb a tíz év alatt végbement árváltozás mértéke. Az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképe alapján egy évtizede az akkor legdrágábbnak számító Rózsadombon és V. kerületben 700-900 ezer forint között mozgott az újlakások ára, hasonló árszínvonallal ma az olcsóbb budapesti kerületekben találkozhatunk. Ugyanígy jól jártak azok a vásárlók is, aki egy évtizede garázsba fektették a pénzüket, hiszen ami a IX., XI., XIII. kerületekben 2011-ben 2-3 millió forintba került, az 2021-ben már 4,5-6,5 millió forintot ér” – mondta Valkó Dávid.