Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legnagyobb mértékben, 20 százalékot meghaladóan Veszprémben, Tatabányán és Székesfehérváron, valamint Miskolcon nőttek a társasházi lakások árai. A legtöbb városban 5-15 százalékkal emelkedtek a fajlagos árak az előző év azonos időszakához képest. Csak Nyíregyháza, Szeged és Sopron átlagos áraiban nem történt változás.

A legdrágább városokat összegző listán változott az élmezőny, a legmagasabb négyzetméterár Érden volt az első kilenc hónapban, átlagosan 600 ezer forint. Ezzel Debrecen, holtversenyben Székesfehérvárral a második helyre szorult, a két városban 520 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. A negyedik a listán Győr, 500 ezer forintos átlagos értékkel.

A legolcsóbb városok sorrendje nem változott, továbbra is Salgótarján a legolcsóbb, 150 ezer forintos átlagos értékkel. Nagykanizsán 240 ezer, Dunaújvárosban 260 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. A többi városban 300-450 ezer forintos négyzetméterár a jellemző.

Panellakások

A panellakások négyzetméterára 348 ezer forintra emelkedett, az árnövekedés a téglalakásokhoz képest nagyobb, átlagosan 12,8 százalékos volt. Egyedül Dunaújváros maradt ki az áremelkedésből, a többi városban 5-15 százalékkal kerülnek többe a panellakások a tavalyi átlaghoz képest. A rekorder ebben a kategóriában a két egyetemi város, Pécs és Debrecen, ahol 20 százaléknál is nagyobb mértékű drágulást mért az Otthon Centrum.

A panellakások esetében Sopron a legdrágább város, 450 ezer forintot kicsivel meghaladó fajlagos átlagárral. Debrecen és Székesfehérvár holtversenyben itt is a második helyre szorult, átlagosan 440 ezer forintos négyzetméterárral. A top 5-be még Érd és Győr fért be.

A 23 megyei jogú város közül a legolcsóbb Salgótarján, Nagykanizsa és Dunaújváros, előbbit 200 ezer forint alatti, utóbbiakat valamivel efölötti átlagos négyzetméterár jellemzi. A legtöbb városban a panellakások átlagos fajlagos ára 250-350 ezer forint között alakult az első kilenc hónap értékesítési adatai alapján.

A használt házak átlagos négyzetméterára 307 ezer forint volt január-szeptemberben, ami 19,7 százalékos növekedés 2020 azonos időszakához képest.

Budapesthez hasonlóan a három lakóingatlan-kategória közül a megyei jogú városokban is a használt családi házaknál volt a legnagyobb emelkedés. A házak esetében nagyon heterogén az állomány, ami megnehezíti az összehasonlítást.

- mondta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

A megyei jogú városok többségében kétszámjegyű növekedés történt a családi házaknál, ez alól Pécs és Sopron jelent kivételt, ahol nem volt kimutatható áremelkedés.

A házak esetében Tatabánya volt a legdrágább az első kilenc hónapban, 395 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Ezt követte Debrecen 387 ezer, Sopron 384 ezer és Érd 379 ezer forintos átlagos árral. Székesfehérvár és Győr ezektől az értéktől kicsit leszakadt, de még átlagosan 300 ezer forint feletti volt a fajlagos ár.

A sort ebben a kategóriában is Salgótarján, Nagykanizsa és Dunaújváros zárja, előbbi bőven 200 ezer forint alatti, utóbbi kettő valamivel efölötti átlagos négyzetméterárral. A többi városban 250-300 ezer forintos fajlagos ár a jellemző.