Csaknem 88 ezer otthonfelújítási támogatás iránti igény érkezett a Magyar Államkincstárhoz egy év alatt, a folyósított támogatások összege 2021. december 31-ig meghaladta a 128 milliárd forintot – tudta meg a Portfolio.hu a Családokért felelős parlamenti államtitkárságtól.

2021. január 1-je óta akár 3 millió forintot is felvehetnek az államtól otthonfelújítási támogatás formájában mindazok, akik saját tulajdonú ingatlanukban 25 év alatti gyermeket nevelnek, és felújítják a lakásukat - a konstrukció az év végéig érhető el. 

2021. augusztus 9-éig még csak 26 ezer igénylésnél, illetve 23 milliárd forintnyi megítélt összegnél járt a támogatás, ez nőtt meg az év végére 88 ezerre, illetve 128 milliárd forintra.

A z otthonfelújítási támogatás iránti kérelem csak a beruházások elvégeztével nyújtható be, ami időt igényel. A kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön ezzel szemben már a beruházások megkezdése előtt felvehető, és mivel a költségek és a támogatás megelőlegezésére szolgál, a felfutása meredekebb lehetett a támogatáséhoz képest - írja a portál.

Az MNB adatai szerint a kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön február 1-jei indulásától 2021 november végéig összesen 90,4 milliárd forintnyi felújítási lakáshitelre szerződtek a háztartások, de ebben a nem kamattámogatott, piaci hitelek is benne vannak (amelyek például a gyermeket nem nevelők számára is elérhetők).

Sok kérelmet elutasítottak

A beérkezett kérelmek elutasítása esetén a leggyakoribb ok a köztartozás fennállása, illetve az ingatlan jogi helyzetének valamilyen rendezetlensége, például a nem megfelelően kitöltött kérelem, a pontatlanul kitöltött számlaösszesítő, illetve vállalkozói szerződés, avagy a különféle dokumentumok - így például a lakcímkártyák, számlák - másolatának hiánya.