Az otthonfelújítási program keretében a Magyarországon élő, gyermeket nevelő családok számára - 3 millió forintos összeghatárig - állami támogatás igényelhető. Az igénylés határideje 2022 december 31. – azaz már csak egy bő év áll az érintett családok rendelkezésre a felújítások elvégeztetésére és a papírok beadására. A program jelentős érdeklődést váltott ki, az első negyedévben a háztartások bő 7 százaléka jelezte, hogy biztosan, 17 százalékuk pedig valószínűleg szeretett volna részt venni benne. A második negyedévben némi visszaesés következett be, majd a harmadikban ismét bővült az érdeklődők köre - olvasható a GKI/Masterplast legújabb elemzésében.

A negyedik negyedévben a válaszadó háztartások bő 8 százaléka biztosan szeretne lakásfelújításhoz és korszerűsítéshez kapcsolódóan 2022 végéig állami támogatást felvenni. További csaknem 12 százalék valószínűleg igénybe venné ezt a fajta támogatást. (A tapasztalatok szerint ez a válasz inkább csak egyfajta latolgatást, a lehetőségek fontolgatását jelenti.)

A háztartások terveit és szándékait nyilván sok tényező befolyásolja. ilyen például a felújítások anyagi háttere (hitelfelvételi lehetőségek, kivitelezési árak alakulása stb.), a támogatási szabályokkal kapcsolatos tájékozottság és nem utolsó sorban a járvány hatása.

A felmérések eredményei szerint a negyedik negyedévben a harmadikhoz képest már csak szerényen nőtt az érdeklődés a program iránt, s még így is kissé elmarad az év elején tapasztalt várakozásoktól.

A biztos szándékú kör jelentősen bővült az egy negyedévvel korábbihoz képest, míg a valószínű szándékú kör mérete nem változott érdemben.

Ha a negyedik negyedévi arányokat a teljes sokaságra vetítjük, akkor a biztos szándékú kör 330, a valószínű szándékú kör (feltéve, hogy e tervek fele valósul meg) mintegy 270 ezer családot jelenthet

 - írja a GKI.

Kik érdeklődnek főleg?

Az állami támogatás igénylése inkább a családiház-tulajdonosok körében népszerű, minden tizedik tulajdonos biztos, 13 százalékuk valószínű résztvevőnek mondta magát.

A társasházakban élők tervei szerényebbek: a panel- és a téglaépítésű lakások lakói között egyaránt 5-5 százalék a biztosan, az előbbiben 11, az utóbbiban 9 százalék a valószínűleg támogatást igénylők aránya.

Az állami támogatás iránti érdeklődés az életkor előrehaladásával egyre csökken. A 30 év alatti fiatalok a legaktívabbak: körükben a biztosan és valószínűleg támogatást felvevők aránya 15-15 százalék. A korral csökken az érdeklődés.

A statisztikai régiók közül a legnagyobb aktivitás – ahogy a korábbi felmérések során is - a közép-dunántúliban várható. Átlag feletti az érdeklődés az észak-alföldi és észak-magyarországi régióban is.

Csak minden negyedik tulajdonos használná ki a teljes keretet

Az állami támogatást felvenni tervezők mintegy negyede-negyede szeretné kihasználni a maximálisan igényelhető keretet, illetve venne fel legalább 2 millió forint támogatást. Bő harmaduk legalább 1 millió forint körüli összeggel is elégedett lenne. Az átlagos igénylési összeg ezek alapján 1,9 millió forint, ami – az önerőt is beleszámítva - 3,8 millió forintos projektértéket jelent. Ez az összeg enyhén csökkent a harmadik negyedévhez képest.

Ezek a tervek

A két legnépszerűbb cél, amit a válaszadók harmada jelölt meg, változatlanul a belső terek, valamint a fürdőszobák felújítása (az előbbi a belső fali, padló, álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, illetve ezek festését, tapétázását jelenti).

A fűtési rendszer korszerűsítése iránti igény népszerűsége sem marad el lényegesen ezektől, s éppen ez az a terület, ahol a legnagyobb növekedés következett be az előző negyedévhez képest – ennek támogatására az otthonfelújítási programon kívül is állnak rendelkezésre célzott pályázati források.

A megkérdezettek mintegy negyede (de a panellakásban lakók közül minden harmadik) gondolkodik a külső nyílászárók cseréjében.

Hasonlóan népszerű a klímaberendezések beszerelése vagy cseréje. Lényegében minden ötödik válaszadó - határozottan többen, mint az előző megkérdezéskor -  szeretne hőszigetelési munkákat, tetőfelújítást, illetve napkollektor vagy napelemes rendszer kiépítését megvalósítani. 

A felmérésről

A GKI lakossági felmérései, amelyek a lakás-felújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezését célozzák 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. A novemberi megkérdezés során megkérdezett lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív.