Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A fővárosi irodapiac mérete elérte az 1,99 millió m2-t 2008 második negyedéve során - áll Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fórumának jelentésében. A CB Richard Ellist, a Colliers Internationalt, Cushman & Wakefieldet, a DTZ-t, és a Jones Lang LaSalle-t tömörítő szervezet adatai szerint a második negyedévben összesen hét új irodaházat adtak át, ami összesen 90,6 ezer m2 területet jelent. Ez az előző negyedévhez képest 116 százalékos növekedést takar, és több mint háromszor annyi, mint 2007 ugyanezen időszakában.

A második negyedévben 63 ezer m2 irodaterület talált bérlőre a második negyedévben, ami 4 százalékkal alulmúlta az egy évvel korábbi értéket, és 14 százalékkal kevesebb az első negyedévhez képest. A bérbeadások döntő többsége új szerződés volt, míg a teljes bérbeadásnak csak 12 százalékát tették ki. területnövelések, 7 százalékát szerződéshosszabbítások, és elenyészően alacsony, 2 százalék volt az előbérleti szerződések aránya.

A szerződéskötések száma megközelítette a 120-at a második negyedévben. A legnagyobb kontraktus a Raiffeisen Bank új szerződése volt az Aréna Cornerben 8400 m2-en, a második a KVVM 4200 m2-es szerződése az Átrium Park II.-ben és ezt követi a Bunge Zrt. a Váci 33-ban 2100 m2-en. A legnagyobb szerződéshosszabbítás a T-Comé volt a Maros Trade Centerben 1300 m2-re. Az első negyedévhez hasonlóan április és június között négy előbérleti szerződést kötöttek, hármat a Laki Kereskedelmi Központban összesen 1100 m2-re, és egyet a XIV. kerületi StefániaParkban.



A jelentős mennyiségű új átadás megnövelte a kínálatot, emiatt nőtt a kihasználatlanság. Az új irodaterületek átadása az elmúlt hat évben mindössze másodszor haladta meg a bérbeadás mértékét (2006 első és 2008 második negyedévben), így a kihasználatlanság elérte a 12,6 százalékot - ez 2006 első negyedéve óta a legmagasabb értéket jelenti.