A kormány december 29-i határozata alapján a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) megvásárolhatja a Budai várban, a Szentháromság téren álló Burg Hotel épületét - közölte az alapítvány az MTI-vel.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az állami ingatlant versenyeztetés mellőzésével szerezheti meg az alapítvány "tudományos, oktatási és kutatási tevékenységének bővítése és terjesztése, a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében", mégpedig "független ingatlanforgalmi szakértő által megállapított forgalmi értéken".

Meghirdették, majd törölték a nyilvános árverést

A Burg hotelt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) idén nyáron nyilvánosan meghirdette értékesítésre - meglepő módon ingatlancsomagban, az egykori egészségügyi minisztérium Arany János utcai, szürke irodaházával együtt. A két épületre csak együtt, bruttó 5,5 milliárd forintos kikiáltási áron lehetett pályázni, ebből a Burg hotel becsült értéke 1,6 milliárd forint volt. A pályázat további furcsasága, hogy végül mégsem adták el az ingatlanokat: az MNV a licitálás előtti nap, augusztus 5-én, 19 óra 55 perces dátummal váratlanul törölte az árverést.

Nem okozott meglepetést a vevő személye

A Burg hotel sorsát ugyanakkor a kormányzati és az MNB-alapítványi budai várbeli építkezések megpecsételhették.

A hotel tulajdonosa a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány volt 2019. április végéig, akkor került vissza az épület adásvétellel és cserével - közel 22 év után - állami tulajdonba, az MNV vagyonkezelésébe.

A frekventált helyen álló hotel egyik szomszédja a Pénzügyminisztérium Szentháromság tér 6. szám alatt kialakítandó új épülete (itt grandiózus homlokzattal és két toronnyal "újjáépítik" az egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium épületét), míg a másik szomszédja az MNB-alapítvány által felújított, majd az MNB által újra megvett, régi budai városháza épülete, amit oktatási központtá alakítottak (Bölcs vár néven, az Úri utca 21. szám alatt).

A jegybanki alapítvány MTI által közölt közleménye szerint 2021 első felében a felújítás után várhatóan megnyitja kapuit az ugyancsak a Budai várban, az Úri utca 72. szám alatt, a Kapisztrán tér sarkán álló történelmi épületük is.

Tőkeerős vevő kell a Burg hotelhez

Az MNV korábbi árverési hirdetménye szerint a műemlék besorolású ötszintes ingatlan 1975-ben épült, 2019-ig hotelként üzemeltették, 26 vendégszobával, a földszinten két utcai bejáratos üzlethelyiséggel. A területe 656 négyzetméter, az összes hasznos alapterület 1500 négyzetméter. Az épület vasbeton födémes és vasbetonvázas, átépíthető, de az ingatlan beépítettsége alapesetben nem növelhető. Az épület lelakott állapotban van.