Panelban lakik? Ennek a hírnek örülni fog

A panellakásokat lehet manapság leghamarabb értékesíteni az ingatlanpiacon - mondta az InfoRádióban Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője. Budapesten több mint 240 ezer forint az átlagos négyzetméterenkénti panelár, sőt talán meglepő, de az ilyen ingatlanok energetikai besorolása is kedvező.
Inforádió, 2015. november 4. szerda, 12:36
Fotó: Napi.hu

"A XI., XIII. XIV. és a III. kerület a legnépszerűbbek, itt a 240 ezer forintos átlag felett vannak a négyzetméterárak. A népszerűségben nagy változás nem volt, Gazdagrét az egyik legkésőbbi panellakótelep, ott a lakások azért keresettek. Minden lakótelepnek megvan a maga vonzereje, főleg ha a házak, lakások átestek felújításon, hőszigeteltek, egyedileg lehet a fűtést mérni, illetve szabályozni is" - mondta Ditróy Gergely.

Az Otthontérkép vezető elemzője hozzátette: "meglepő lehet akár az is, hogy az energetikai besorolása egy-egy panellakásnak jellemzően magasabb, mint egy átlagos téglalakásé. Ez egyrészt a felújításon, jól hőszigetelt nyílászárók lecserélésén átesett lakásokra jellemző, de a panelek építési módjából is fakadhat: vannak olyan házak, ahol fűtöttek a lépcsőházak, ami jobb energetikai tényezőt jelenthet. Az egyedileg mérhető és szabályozható fűtési rendszerek a rezsiköltségben is megmutatkozik, nem kell olyan kiugróan magas fűtési számlával számolni, mint egy nem korszerűsített panel esetén."

"Nagyon felpörgött a panellakás-piac, ez az értékesítési időkön is érezhető. Budapesten frekventált területeken akár már átlagosan egy hónap alatt is vevőre talál a meghirdetett lakás, országos átlagban ez másfél-két hónapot tesz ki, a vidéki területeken is ennyivel kell számolni átlagosan. A tavalyi időszakban ugyanezek az értékek egy hónappal magasabbak voltak, látszik, hogy gyorsult a panelpiac, ez a leggyorsabb szegmense a lakáspiacnak. A közvetítőkön, illetve nem közvetítőkön keresztül eladott lakások aránya nagyjából fele-fele, ez nemcsak a panelekre, hanem minden ingatlantípusra igaz" - jelezte Ditróy Gergely.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

BPartner, 2015.11.04 18:44

Már el telt pár hónap az utolsó ilyen hírtől. De érdemes mindig megjegyezni, hogy a panellakás tradicionálisan az egyik leglikvidebb eszköz a lakáspiacon. Ez így volt 20 éve, 10 éve, 5 éve és most is így van.

Semmi sem változott. Egyedül a budapesti panellakások kínálati árai talán elrugaszkodtak egy picit a lehetőségeiktől az elmúlt 1 évben. Ez beárnyékolhatja a likviditást, mert a panellakásokat mindig a jó ár/érték arányuk miatt kedvelték a piacon.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html