Panelben lakik? - Ennek a hírnek örülni fog

Élénkül a panelpiac, országszerte minden hatodik eladott lakás panelházban található, és az átlagárak is nőttek. Március elején a 40-59 négyzetméteres panellakások hirdetési átlagára 174 ezer, a nagyobbaké pedig 167 ezer forint volt. Győr drágább mint Budapest, a legolcsóbban pedig Salgótarjánban hirdetik a paneleket - derül ki az ingatlan.com összeállításából.
Napi.hu, 2015. március 14. szombat, 14:23
Fotó: Napi.hu

A panelek nem csak egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a lakáspiaci forgalomból, de a hivatalos KSH-adatok szerint 2011-hez képest az átlagos négyzetméteráruk is nőtt - a 6 százalékos emelkedéssel elérte a 150 ezer forintot -, szemben a többlakásos társasházi lakások átlagos négyzetméterárának 5, a családi- és sorházakénak pedig  9 százalékos csökkenésével.

Az ingatlan.com a különböző méretű - a 40-59 és a 60-79 négyzetméteres - panellakások hirdetési árát szedte csokorba megyeszékhelyenként, megjegyezve, hogy a hirdetési árak és a végleges adásvételi ár közötti különbség akár 5-20 százalékos is lehet.  A kisebbik alapterület esetében az országos átlagos négyzetméterár 174 ezer forint, a nagyobb méretű lakásoknál pedig 167 ezer forint volt.

Meglepő eredmények

A részletes adatok azonban jelentős szórást mutatnak, ráadásul a gyűjtés meglepő eredményt hozott. A legtöbb lakóingatlan-típusnál a budapesti átlagárak a legmagasabbak, a paneleknél azonban a győri árak vezetik a listát, Budapest csak a második helyen áll. A győri árak egyébként nagyon megközelítik a fővárosiakat más típusú, például a téglaépítésű lakóingatlanoknál is.

Győr és Budapest után Debrecenben és Székesfehérváron a legmagasabbak a panellakások hirdetési árai. A legolcsóbb pedig Salgótarján, ez az egyetlen megyeszékhely, ahol 100 ezer forint alatti a kínálati átlagár. Az olcsóbb városok közé tartozik Miskolc, Szolnok és Tatabánya is. A megyeszékhelyek többségében a kisebb méretű panelek a drágábbak.

Debrecenben jóval drágább a kisebb

Kiugró a differencia Debrecenben, ahol a 40-59 négyzetméteres lakások 190 ezer forintos hirdetési ára 17 százalékkal haladja meg a nagyobb méretűek 163 ezer forintos átlagát. Budapesten a kisebb méretű panelek 228 ezer forintos átlagára 15 százalékkal múlja felül a nagyobbakét, Pécsen pedig 13 százalékos a különbség, a 40-59 négyzetméteres panelek hirdetési ára ugyanis 134 ezer forint, a 60-79 négyzetmétereseké pedig 119 ezer forint.

Szombathelyen a nagyobb a drágább

Ezzel szemben hét megyeszékhelyen a nagyobbakat hirdetik magasabb fajlagos áron. Szombathelyen a legjelentősebb a különbség: a nagyobb alapterületű paneleket 22 százalékkal magasabb, 192 ezer forintos négyzetméteráron adják, szemben a 40-59 négyzetméteresekre jellemző 158 ezer forintos árral. Tíz százalék feletti a különbség Salgótarjánban és Békéscsabán is, előbbi városban 92 ezer forint a nagyobb méretű panelek hirdetési ára, a békési megyeszékhelyen pedig 142 ezerért hirdetik a nagyobb lakások négyzetméterét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2015.03.17 12:20

@wallaby:

Élénkül... Ezt saját példámmal tudom alátámasztani. Az igaz, hogy nem csak a panel, hanem minden nem családiházas ingatlanra igaz a megállapítás.
A cikk alapja talán az, hogy mivel korábban ezt a szegmenst hanyagolta az a kevés vevőjelölt, most statisztikailag ebben a legnagyobb a növekedés.
2014-ben még eladóként voltam a piacon. Előtte a 66 m2-es panellakást 2 évig hirdettem Budapest III. kerületében és kósza érdeklődők mellett pofátlan árajánlatokat kaptunk. Az árak meg folyamatosan süllyedtek. 2014 elejére már ott tartottunk, hogy az első ajánlatot elfogadva 1,5-2 millió forinttal jobban jártunk volna, mert egy részt az árak is csökkenése mellett a nem kicsi közös és rezsi költséget is ki kellett csengetni az üres lakás után.
2014. nyarán aztán felpörögtek az események, először egy ukrajnai orosz vette meg majdnem a lakást (másik 2-vel együtt), aztán végül már egymásra licitáltak a vevőjelöltek!!! Talán a megnyílt hitellehetőségek, talán a relatíve alacsony ár mozdította meg a piacot.

Most vevőként vagyok a piacon, két kisebb lakást akarok venni a gyerekeimnek. Sorra vitték el a lakásokat az orrom elől! Az árak is durván elindultak felfelé!
Most végül sikerült két lakást megszereznem (még csak birtokjog, ami nem azonos a majdani tulajdonjoggal). Devizahiteles bebukott lakásokra utaztam rá, merthogy már csak ezek olcsók. Csak ezeknek az ügyintézése rettenetesen komplikált és nem teljesen kockázatmentes.

Szóval érintett vagyok nyakig és nem hírverés...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

wallaby, 2015.03.15 00:14

A lófaszt élénkül. Egy pár ingatlanpiaci trógernek érdeke ez a hazug hírverés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html