Zuglóban egyenesen túlárazottá váltak a panellakások, az egy éve még 7 millió forintért elkelő panelekért ma már 9-10 millió forintot is kifizetnek. Ugyanez a folyamat a XIII. kerületben is lejátszódott, ahol a panellakások iránti kereslet növekedése mellett a téglaépítésű, egy-másfél, kétszobás lakások iránti érdeklődés is megnövekedett.

A XIV. kerületben a nagyobb, két plusz félszobás lakások 12-14 millió forintért kelnek el - például a Füredi úti lakótelepen, mely a legfelkapottabb résznek számít most, de itt a legkisebb a kínálat is. Ha valaki panellakást keres Zuglóban, akkor az egy éve még jellemző 160-180 ezres négyzetméterárak helyett már 190-240 ezer forint közötti árakra számíthat, az átlagár valahol 200-220 ezer forint között alakul az elemzés szerint. Eközben a XIII. kerületben 190-225 ezer forint közötti a panellakások átlagára.

A XIII. kerület régi téglalakásainál 200-300 ezer forintos átlagokkal számolhatunk, ez az új vagy újszerűeknél 300-490 ezer forintra nő. A két szélsőérték között az állapot és az elhelyezkedés szórja az árakat.  A XIII. kerületen belül a legkeresettebb Újlipótváros ennél drágább, a Duna-parti részen már 500-700 ezer forintig is felkúszik a fajlagos ár.

Paneláron téglaépítésű lakást

Ami zuglói téglaépítésű lakások árait illeti: a kevésbé kedvelt környékeken, így a zajos Hungária körúton vagy Nagy Lajos király útján, esetleg az Ilka utcában és környékén akár 180-220 ezer forintos négyzetméterárakon is könnyedén vehetünk most lakást. A jobb környékeken, például a Herminamezőn ennél többet kell fizetni, különösen az arrafelé felbukkanó villalakásokért.

A XIII. kerületi családi házak négyzetméterenkénti átlagára reálisan 340 ezer forint környékén alakul, ám ezekre most kicsi a kereslet. Nincs igény a luxusra, a vevők tudatossá és takarékossá váltak az elmúlt évek alatt, a fő szempont az rezsiköltség, a belváros közelsége, és az ingatlan állapota lett. Ma már nem jellemző a hitel, melyből korábban a nagyobb, kényelmesebb ingatlant finanszírozták a vevők. Ha fel is vesznek kölcsönt, akkor annak mértékét és futamidejét igyekeznek minimalizálni - írják az elemzők.

A forgalom marad, a panelárak csökkenhetnek

Miközben egyfelől a kivárás még mindig érezhető a piacon, a devizaügy rendeződése inkább az árak ereszkedése irányába mutat a várható kínálatnövekedés miatt. A panellakásoknál inkább csökkenésre vagy legalábbis stagnálásra lehet számítani az idei év elején, míg a téglalakások árai most megfelelő szinten mozognak, így e téren nem várnak elmozdulást.