Panelben lakik? - Erre számíthat a választások után!

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) a pártok honlapjáról gyűjtötte össze, milyen lakáspolitikát terveznek a következő parlamenti ciklus potenciális szereplői.
Napi.hu, 2014. január 13. hétfő, 15:27
Fotó: Napi.hu

KDNP: a tulajdonszerzés a legfontosabb

A KDNP honlapján olvasható lakásprogram alapvetése, hogy a lakhatás alapvető emberi szükséglet és jog. A KDNP ugyanakkor a munkahelyteremtés és a hazai vállalkozások támogatásának eszközeként is tekint a lakáspolitikára. A párt a magántulajdonú lakáshasználatot támogatja, mivel szerintük ez a leghatékonyabb, a legkisebb költséggel járó és a lakásállomány állagának megőrzése szempontjából legelőnyösebb lakáshasználati forma.

Úgy látják, hogy a magyarországi háztartások költségvetésének 97 százalékába nem fér bele a piaci lakbér, ráadásul a magyar háztartások "nem is akarnak lakásbérlők lenni". Ezért a KDNP a bérlakás-szektor növelésének állami támogatását ellenzi, a piaci bérlakás szektor támogatására, részarányának növelésére egyetlen fillér közvetlen költségvetési támogatást sem akar fordítani. Ezzel szemben úgy vélik, hogy a támogatási rendszer legfontosabb feladata a lakástulajdon-szerzés elősegítése a lakáscélú elő-takarékosság és a lakáshitelek kamat-támogatásával, illetve kapcsolódó adókedvezménnyel.

Szociális bérlakást speciális élethelyzetekre határozott idejű bérleti szerződésekkel juttatnának. A központi szociális bérlakás program keretében nyújtott költségvetési támogatást csak lakásépítésre adnák, használt lakások vásárlására nem, non-profit szervezeteknek címezve, jól látható, számon kérhető, ellenőrizhető rendszerben.

MSZP - Együtt PM: a számlák valódi csökkentése a cél

Az MSZP terveiről a TLE-nek annyit sikerült megtudni az Együtt-PM-mel közösen jegyzett megállapodás szövegéből, hogy kiemelt célkitűzése a környezeti fenntarthatóság szempontjainak érvényre juttatása, amelynek keretén belül átfogó, önrész nélküli lakás- és ingatlan-felújítási programot hirdetnek az energiaszámlák valódi csökkentése és a hatékonyabb energiafelhasználás érdekében.

Jobbik: építés és "Magyar Bank"

A Jobbik Otthonteremtési politikája szerint a párt célja országos lakásépítési program beindítása az önkormányzatok bevonásával a családi házas lakásépítés szélesebb körű megvalósítása érdekében. A fiatalok lakáshoz jutását is segítenék egy országos bérlakás-építési programmal, a bérleti díj mértékét államilag szabályoznák.

Ez szándékaik szerint visszafordítaná a gyakorlatilag leállt állami és önkormányzati lakásépítési tendenciát, s egyúttal munkát jelentene a magyar kis- és középvállalkozások számára. A magyar családok a Magyar Bankon keresztül vehetnének fel kedvezményes, hosszú lejáratú lakáshitelt. Megvalósítanák a panel lakótelepek rehabilitációját és integrációját is. Fontosnak tartják a hajléktalanok helyzetének rendezését lakáshoz, vagy legalább lakhatási lehetőséghez juttatva őket. Az energetikai célkitűzések között szerepel az épületek hőszigetelésének támogatása, illetve hogy a megújuló energiaforrásokat nem csak fűtésre, hanem klimatizálásra is felhasználnák.

LMP: Alkotmányba a lakhatási jogot

Az LMP szándékairól 2010-es programján alapján tájékozódott a TLE. Ebben kiemelt cél a lakhatáshoz való jog alkotmányba foglalása. A legfontosabb feladatok között szerepel a hosszú távú nemzeti lakáspolitikai program kidolgozása, hogy "mindenkinek lehetősége legyen megfelelő otthonhoz jutni, azoknak is, akik önerőből ezt nem tudnák megszerezni". Hangsúlyozzák, hogy a lakástámogatásokat nagyobb mértékben kell célzottan az arra valóban rászoruló csoportokhoz és a kritikus területekre eljuttatni.

A célzott forrásokat egy kiterjedt közösségi lakásszektor kialakítására, a lakásfenntartási támogatás kiterjesztésére és emelésére, a szegregált telepek felszámolására és rehabilitációs programjainak felgyorsítására, a kilakoltatások megelőzésére, a hajléktalanság visszaszorítására használnák fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.01.14 09:03

@MongolZ: Nem a felújítandó épületekre gondolt a fidesz... Hanem az átadási időpontokra!

2010-2011 során minden EU-s támogatású projektet leállítottak, hogy 2013-tól költhessék.
Ugyan 2013-ig kellett volna elkölteni, de a n+2-es elv alapján 2015-ig csúszhatnak vele.

Vajon miért kellett 2012-től őrült tempóra növelni a pályáztatást-kifizetést, s még lézer-lázár-t ráállítani?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MongolZ, 2014.01.14 08:12

@Axxtro: Szeretném felhívni a figyelmedet arra az apróságra, hogy az "elmúlt8év" alatt rengeteg lakást újítottak fel, szigeteltek, cseréltek rajtuk nyílászárót, hála a sok támogatásnak. 3 évvel a kormányváltás után a Fidesz is ráeszmélt, hogy hoppá, lehet nekünk is valami hasonlót kellene csinálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MongolZ, 2014.01.14 08:11

Nekem az MSZP és a Jobbik programja együtt tetszik, a következő változtatásokkal:
- MSZP: felújításhoz kelljen önrész (ha nem is sok)
- Jobbik:
- a Magyar Bankot felejtsük el
- több bérlakást ne építsenek, rengeteg eladó, de felújítandó lakás van, ezek is sok munkát adnának
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.01.13 22:32

@Axxtro: Kedves!
Ebben az országban MINDENKI hazudik.Már ezer éve.Akkor miért ettől a hatvan évtől vagy kiakadva???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.01.13 22:23

Ehh, mindig amikor az lmp szimpatikussá válik, annyira hogy akár a szavazatomat is nekik ígérjem, bedobnak valami ökörséget ami elveszi a kedvem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html