Panelben lakik? Rossz híreink vannak

Jelentős csúszással folyósítják a hatóságok a panelprogram állami támogatási részét, ráadásul érzékelhetően lassultak a kapcsolódó banki döntések is.
Major András, 2012. március 7. szerda, 07:21
Fotó: Napi.hu

Nem új jelenség, a kivitelező cégeknek azonban komoly gondot okoz, hogy a panelprogram állami támogatását olykor jelentős késéssel fizetik ki. A folyamatban jelentős csúszások alakulhatnak és alakulnak is ki, a tapasztalatok szerint nem ritka az önkormányzatok részéről 90−180, az állami oldalról pedig a 90 napos késés sem, online fórumokon azonban a kifizetések féléves késéről is olvasni. Előfordul, hogy egy önkormányzati alkalmazott szabadsága okozza a föltorlódást. Az összetettség miatt gyakran valóságos nyomozást követel annak kiderítése, hogy hol akadt meg a folyamat, de nem ritka a részt vevő felek egymásra mutogatása sem.

További gondot okoz, hogy alábbhagyott a bankok hitelezési lelkesedése, ennek egyik fő oka a pénzintézetek informális megnyilatkozásai alapján, hogy a végtörlesztések alaposan megterhelték őket. Ennek következtében egyértelműen és érezhetően lelassult idén a döntési mechanizmus, így a pénzek folyósítása is vontatottabbá vált − mondta lapunknak Bojtor Gyula, a Foton Nyílászáró Szerkezeteket Gyártó és Forgalmazó Kft. ügyvezető igazgatója. Új jelenség, hogy a fenti okok miatt sokan a bankokról takarékszövetkezetekre váltanak, azok ugyanis kevésbé érintettek a végtörlesztésben.

A pénzeket a kivitelezés után fizetik ki, az eljárásrend szerint az állami támogatás lehívása az utolsó mozzanat az önrész biztosítása, illetve a lehetséges önkormányzati dotáció után. A késések azonban olykor akkorák, hogy mielőtt a kivitelező pénzéhez juthatna, az adóhivatal máris benyújthatja "a számlát" a vonatkozó áfatétel befizetésére, és akár inkasszót is kivethet, ami végső soron a cég felszámolásához vezethet.

A panelprogram ügyintézésében több szereplő vesz részt, ha ezek bármelyikénél probléma lép fel, az megakaszthatja a teljes folyamatot, ráadásul a programmal a tapasztalatok szerint túl sok adminisztrációs kötelezettség és papírmunka jár. A közös képviselők szerepe igen nagy, azonban a tapasztalatok szerint nekik nem mindig áll maximálisan érdekükben, hogy minden kötelezettségnek a lehető leggyorsabban megfeleljenek.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2012.03.07 10:13

@hari1: A végtörlesztés több száz milliárd forint tisztára mosását tette lehetővé. Még biztattak is mindenkit azzal, hogy megígérték, a NAV nem fog vizsgálódni, honnan volt a pénz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hari1, 2012.03.07 09:15

Ha,ha,ha..........

A nép barát Orbán. Most jön rá a "panel-proli" választó tömeg hogy a jómódúak végtörlesztése és az egykulcsos SZJA elb....ot száz milliárdjait leverik a szegényeken.

A 15-30 millió közötti végtörlesztők zsebből kifizették a CHF 180-on rögz. adósságot. Persze "a család összedobta"?!
Akinek a család összedobta az az adósságát is tovább tudta volna fizetni, biztosan nem volt havi 80-120 e forintja, de a családtagok fejenként 6-8 milliót odaadtak csakúgy egy összegben.

Nem gondolkodik itt senki?

A forradalmi, jogszerű,és demokratikus hülyének nézése folyik itt "kérem szépen", ahogy "kérem szépen" a kabaréban mondták.

ATOY-TOY forradalom űzi a józan észt a nép ellenes populizmus dolmánya alatt......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html