Panelházban lakik? - fontos bejelentést tett Lázár János

Nagy fába vágta a fejszéjét a kormány: mintegy félmillió magyar panellakás felújítása a végcél.
Papp Zsolt, 2017. június 8. csütörtök, 14:34
Fotó: Napi.hu

A kormány azért foglakozik panelkérdéssel, mert a félmillió panellakás elavult, felújításra, modernizálásra szorul - mondta a Lázár János miniszterelnökségi miniszter a csütörtöki kormányinfón.

A félmillió lakásból mintegy 72 ezret újítottak fel az elmúlt tíz évben, így 89 százalékuk elavult, életciklusuk végére ért. Ezért a kormány egyeztetést kezdeményez panellakók érdekképviseleteivel a következő hetekben, hogy tisztázzák az álláspontjukat, azt, hogy mint várnak el a kormánytól. Csak olyan lépés képzelhető el, amely a lakástulajdonosoknak is megfelel: nem központi diktátumról van szó - szögezte le Lázár..

Egy másik konzultáció keretében a magyar építésztársadalom szakmai véleményét akarja a kormány megismerni. Az elmúlt egy évben már tanulmányozták a német panelrekonstrukciókat, ezért várhatóan a német modelleket fogják alkalmazni.

A magyar panelek statikailag fenntarthatóak, de hogy milyen átalakítás éri meg, azt vizsgálni kell. Nem csupán hőszigetelésről és nyílászárócseréről van szó, hisz a komplett épületgépeszet elavult ezekben a házakban. Fölmerülhet a felújítás, új lakások építése, akár az épületek visszabontása vagy a teljes elbontása is.

HOZZÁSZÓLÁSOK