Az iráni viszonylatban az utóbbi években megnövekedett vízumforgalmat a jelenlegi teheráni nagykövetségi épület már nem képes kiszolgálni. Ez indokolta új épület vásárlását, amely egyben alkalmas teret biztosít nagyobb üzleti fórumok, találkozók és protokolláris események lebonyolítására is - magyarázta meg írásbeli válaszában Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, hogy miért döntött úgy a kormány, hogy egy új ingatlant vásárol Irán fővárosában, Teheránban.

Az ingatlanszerzésre összesen 4 milliárd 668 millió forintot költenek - ahogy az már korábban kiderült. De ebből csak  3,238 milliárd forintot költenek a kiszemelt Saleh Hoseini utca 28. szám alatti épület megvásárlására - derül ki a Mesterházy Attila MSZP-s képviselő kérdésére adott, a Parlament honlapján megjelent válaszból. Magyar Levente ugyanis közölte, hogy a fennmaradó mintegy 1,1-1,2 milliárd forint a nagykövetség berendezésére, valamint a felkért szakértők díjazására megy el.

A megnövekedett vízumforgalom miatt önmagában nem kellett volna, hogy ingatlant vásároljanak. Azonban a tárca szerint a teheráni bérleti díjak felszöktek - és hasonló folyamatokra számítanak a jövőben is - így költséghatékonyabbnak tartották az épület megvásárlását.

Nemcsak a beutazási kérelmek száma miatt lett fontosabb Iránban a magyar külképviseleti jelenlét: még 2017 tavaszán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az országgal megállapodást kötött egy atomenergia-ügyi együttműködésről. A dokumentum szövege alapján feltételezhető, hogy az oroszok partnereként lehet jelen Magyarország.

A fotó forrása: AFP Photo/Atta Kenare.