Párizs eltörölte az albérletidíj-plafont

Eltörölte a francia közigazgatási bíróság azt a 2015 augusztusában bevezetett rendelkezést, amely maximálta a lakások bérleti díját a városban - írja az Index.hu a Local.fr nyomán.
Szász Péter, 2017. november 29. szerda, 18:23
Fotó: Napi.hu

A francia fővárosban azért vezették be a rendeletet, hogy ne szaladjanak el teljesen az albérletárak és így ne árazódjon ki a gazdag turistákon kívül szinte mindenki a piacról. A lakásokat legfeljebb a környékbeli átlagos albérletárak 20 százalékával magasabb áron lehetett kiadni.

A rendelet elég népszerű volt a párizsiak körében és a kormány is támogatta, ezzel ugyanis a 10 éves, 42 százalékos emelkedés után valamelyest stabilizálódtak a bérleti díjak. Viszont volt egy olyan mellékhatása, hogy az albérletplafon miatt Párizs agglomerációjában kezdtek el emelkedni az bérleti díjak - írja a portál.

A bíróság szerint azt alapból nem csak a fővárosra, de az annak vonzáskörzetében lévő több mint 400 településre is ki kellett volna terjeszteni. Csakhogy ez már tervbe is volt véve, 2018-tól kiterjesztették volna a rendeletet az egész, 8 milliós lakosú Petite Couronne régióra.

HOZZÁSZÓLÁSOK