Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megugrott a garázsok, autóbeállók ára a fővárosban az új parkolási szabályok, valamint az egyes kerületekben bevezetett szigorítások miatt - derül ki az ingatlan.com saját adatain alapuló elemzéséből.

Szeptember 5-től jelentősen változott a fővárosi parkolás. A korábbi közel 30 helyett mindössze 4 zónát határoz meg az új szabályozás. A lépés egyben drágulást hozott, a legmagasabb ár Budapest belső részein 600 forint óránként, a legolcsóbb tarifa pedig 200 forint. Emellett több városrészben, például a VII. és XIII. kerületben szigorúbb szabályok léptek életbe, az esti órákban védett, csak a helyi lakosok által használható parkolókat alakítottak ki.

Az autótulajdonosok annak örülhetnek, hogy az eladó és kiadó garázsok kínálata bővült. A fővárosban több mint 600 eladó garázsból válogathatnak a vevők, ami 4 százalékkal több mint egy évvel ezelőtt. A budapesti kiadó garázsok száma pedig több mint 1200, ami viszont 37 százalékos emelkedésnek felel meg. A megyeszékhelyek kínálatbővülési dinamikája nagyon hasonló volt mint Budapesten.

A kínálattal párhuzamosan az árak is nőttek az ingatlan.com adatai szerint. Budapesten szeptember elején 6,5 millió forint volt az átlagos garázsár, ami 25 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten.

Ahogy a lakásoknál, úgy a garázsoknál is nagyon jelentős eltérések vannak a fővároson belül. 10 millió feletti garázsárakkal találkozhatunk az I., a VI. IX. és a XII. kerületben. A XI. és XIII. kerületben pedig 9 és 5,5 milliónál járnak a garázsárak a kínálati piacon. A legolcsóbb fővárosi kerület a XIX., ahol 3,1 millió forint a garázsok átlagára.

A bérelhető garázsok esetében a havi átlagos díj Budapesten 25 ezer forint, ez 9 százalékos áremelkedésnek felel meg. Az V. kerület a legdrágább, itt átlagosan 85 ezer forintért kínálják a kiadó garázsokat, ami duplája a tavaly szeptemberi értéknek. Mindössze három kerület van - a XVIII., a XIX. és a XXI. -, ahol 20 ezer alatt van a havi bérleti díj.

A megyeszékhelyek garázspiacát nézve kiderül, hogy jelentős drágulás ment végbe az utóbbi egy évben. Debrecenben például 56 százalékkal 7 millió forintra, Győrben 48 százalékkal 6,2 millió forintra, Szegeden 73 százalékkal 8,4 millió forintra, Székesfehérváron 42 százalékkal 6,8 millió forintra nőtt a kínálatban szereplő garázsok átlagára. Kecskemét kivétel, ahol a 6 millió forintos ár lényegében stagnálást jelent az egy évvel korábbihoz képest. A szóban forgó megyeszékhelyeken a kiadó garázsok esetében a havi díj 20 és 25 ezer forint között szóródott.