A nyílt ülést berekesztették, majd zárt ajtók mögött ordítozásba fajuló vita alakult ki Balatonvilágos önkormányzatának hétfői képviselő-testületi ülésén, amelyen arról döntöttek volna, hogy a település lemond-e egyes Balaton-parti területek elővásárlási jogáról. Takács Károly polgármester már a nyílt ülés elején levette a napirendről témát, amitől elszabadultak az indulatok, mert így a jelenlévő civilek nem szólhattak és nem kérdezhettek. Döntés végül a zárt ülésen sem született - olvasható az rtl.hu cikkében.

Az ügy 2013-ra nyúlik vissza, amikor Balatonvilágos önkormányzata és az egykori pártüdülő, a Club Aliga területének tulajdonosa, a Pro-Mot Kft. településrendezési szerződést kötött. Ebben a cég vállalta, hogy az úgynevezett Aliga 2. területet, ahol a parti sétány is található, a lakosság előtt nyitva tartja - mondta Horváth Bence, az Aligai Fürdőegyesület kommunikációs referense a hírportálnak. A helyiek és a nyaralók ezen a területen keresztül érik el a Club Aliga területén lévő strandot, pár száz méteres sétával. Más útvonalon csak kilométereket kerülve lehet elérni a strandot.

A többszörös tulajdonosváltáson átesett beruházócég augusztusban azt közölte, hogy nem a korábbi tervek szerint - amely 46 hektár területen egy 122 szobás, 6 szintes luxusszálloda, apartmanházak és luxusvillák építéséről szólt - fejlesztik a Club Aliga területét.

Felparcellázták a tóparti szakaszt

A tóparti, Aliga 2 területen azonban továbbra is villákat terveznek kialakítani, ami az rtl.hu cikke szerint azt jelenti, hogy a 22 hektáros területet a Pro-Mot 15 részre parcellázta fel, és azokat magánszemélyeknek és cégeknek adja el, így magánbirtokba kerülhet a vízparti sáv is. A hír nagy felháborodást keltett a lakosságnak tartott közmeghallgatáson. Ott a Pro-Mot azt ígérte, hogy jövő tavasszal, még mielőtt bármilyen fejlesztés kezdődne, összehívnak egy lakossági fórumot, ahol a helyiek elmondhatják a véleményüket. Ennek ellenére a múlt héten az Aligai Fürdőegyesület arról értesült, hogy a 15-ből 5 telket már értékesítene a cég.

Az önkormányzatnak azonban elővásárlási joga van ezekre a telkekre, a hétfői képviselő-testületi ülésen kellett döntést hozni arról, hogy él-e jogával. Ám Horváth Bence szerint telkenként több százmillió forintos vételárról van szó, vagyis az önkormányzatnak semmi esélye megvásárolnia ezeket a telkeket.

A civilek Lázár Jánostól kérnének segítséget

Az Aligai Fürdőegyesületnek és alelnökkének, Bukovszki András önkormányzati képviselőnek az volt a javaslata, hogy az önkormányzat várja ki a 60 napos határidőt az elővásárlási döntésre, addig pedig írjanak Lázár János építési és beruházási miniszternek. Ebben a levélben kérnék a 2020-as kormányrendelet területi hatályának levételét az Aliga 2-ről (ez nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította az egész Club Aliga-fejlesztést). Horváth szerint ugyanis Lázár János a parlamentben egy ellenzéki képviselő interpellációjára adott válaszában azt ígérte, hogy idén október közepére felülvizsgálják a kiemelt beruházások rendszerét, hogy csak olyan beruházások indulhassanak, amelyeknél a helyi lakossággal előzetesen egyeztettek és nem sértik a helyi érdekeket.

Továbbá arra is előterjesztést tett a helyi képviselő, hogy az önkormányzat kezdeményezze a kormánynál: éljen az elővásárlási jogával a területre, és az állam alakítsa ki a parti sétányt az eladásra szánt 5 darab telek előtt, amelyek vételára összesen nettó 1,8 milliárd forint. Ennek egy részét a Pro-Mot Kft.-től visszavont 1,3 milliárd forintos állami támogatásából fedeznék, amelyet a cég a területen lévő egyik telek fejlesztésére kapott - értesült az rtl.hu.