A Közti Zrt. és a Hamburg C Kft. tervezheti közösen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) új belvárosi campusát, amely a VIII. kerületben a Magyar Rádió volt épületegyüttesének területén épülhet majd meg. Ezt még csütörtökön jelentette be a Budapest Fejlesztési Központ és a PPKE a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményhirdetésén Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a bírálóbizottság elnöke közölte - idézi az MTI hírét a Hvg.hu.

Az új campus 2026 tavaszára épülhet fel a Pollack Mihály tér, a Szentkirályi utca, a Múzeum utca és a Bródy Sándor utca által határolt városnegyedben. A kivitelezőt is majd egy nyilvános európai uniós közbeszerzésen választják ki.

Az új épületegyüttestől kifejezetten "szerénységet és alázatot" vártak el, hogy azok ne akarjanak dominálni, a 19. századi épületeken felülkerekedni - tette hozzá Fürjes, aki azt is elmondta, hogy nagyon fontos volt, hogy a városlakók és a hallgatók számára egy zöld, barátságos, átjárható, szellős közösségi tér születhessen. Az új campus szervesen kapcsolódik majd az egyetem jog- és államtudományi karának Szentkirályi utcában található épületéhez.

Fürjes a Facebookon további információkat közölt: közel 4000 pázmányos hallgató és majd 500 oktató kap új otthont a felépítendő campusban, amely minden élethelyzetben "kényelmes" lesz. Családbarát egyetemet építenek, a legtöbb szintre baba-mama szobát terveznek. Lesz továbbá fitnesz központ, sportcsarnok, tornaterem. A bentlakó diákoknak mintegy 200 férőhelyes kollégium épül.