Példátlan ütemben tűnnek el az építőipari cégek

Rendkívüli ütemben nő a kényszereljárások száma az építőiparban, a második negyedévben több mint 1200 céggel szemben indult felszámolás, amire korábban sosem volt példa. A helyzet minden bizonnyal tovább romlik az év hátralevő részében - hívja fel a figyelmet az Opten céginformációs szolgáltató.
NAPI, 2012. július 16. hétfő, 11:56
Fotó: Napi.hu

2012 első félévében 2366 felszámolási eljárást indítottak építőipari cégekkel szemben Magyarországon, ez 13 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. A romló fizetésképtelenségi tendencia és az ágazat szerződésállományának visszaesése is azt mutatja, hogy legalább év végéig folytatódik az építőipar mélyrepülése - mondja Tóth Tamás, az Opten céginformációs szolgáltató ügyvezető igazgatója.

Végelszámolásból kényszerfelszámolásba

Az első félévben megindított 2890 végelszámolás  55 százalékos növekedést mutat múlt év első félévéhez képest, s  2012-ben rendkívüli módon megemelkedett azoknak a felszámolásra jutó cégeknek a száma és aránya, amelyekkel szemben korábban végelszámolás folyt. 2011 első félévében az összesen felszámolt 1746 építőipari vállalkozásból még csak mindössze 731-nél azaz mintegy 40 százalékuknál előzte meg végelszámolás a fizetésképtelenségi eljárást. 2012 első félévére ez az arány 66 százalékra nőtt. A végelszámolások akkor fordulnak át felszámolásba, amikor az eljárás során kiderül, hogy a cég nem tett eleget fizetési kötelezettségeinek.

A felszámolásba forduló végelszámolások 90 százaléka volt kényszer-végelszámolás, amit a cégbíróságok rendeltek el azokkal a cégekkel szemben, amelyek többszöri felszólításra és lefolytatott NAV vizsgálat ellenére sem tettek eleget adminisztratív kötelezettségeiknek. A kényszer-végelszámolások folyamatos emelkedése előre vetíti a felszámolások további növekedését. Bár a jogszabály-módosítások folytán a kényszer-végelszámolások helyébe folyamatosan a kényszertörlési eljárás lép, még így is hónapokig növekedhet a felszámolások száma - magyarázza a folyamatot Tóth Tamás.

Tömeges az ellehetetlenülés a feltétel nélküli bankgaranciák lehívása miatt

Az ÉVOSZ megfigyelései, adatgyűjtése alapján állítható, hogy még a közbeszerzési piacon is fokozódik az elvégzett teljesítmények igazolása körüli vita, nagy értékű munkáknál is birtokon kívülre helyezik a közmegrendelők a kivitelezőket. Élve a feltétel nélküli bankgarancia adta lehetőséggel, a megrendelők a vitatott teljesítéseket sokszorosan meghaladó összegeket hívnak le a kivitelezők garancia keretéből. Mindez nagyban járul hozzá a szakmailag felkészült, kiváló referenciákkal rendelkező cégek tömeges tönkremeneteléhez, piaci ellehetetlenüléséhez.

A cégalapítás szabályozásának szigorítása miatt első negyedévben történelmi csúcson, míg a második negyedévben 10 éves minimumon volt az újonnan létrehozott cégek száma. A szélsőséges kilengések után összességében 14 százalékos csökkenést regisztrált az Opten 2601 új céggel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mandokilaci, 2012.07.17 17:59

Egy cseppet sem kár értük.Persze agyrém hogy 90 000 épitgető vállalgató és cég próbál megélni egy kis piacon.Maximum 2000 komoly épitőipari céget bir el a magyar piac.Igaz ezek nem kontárok, hanem épitészmérnök diplomához kellene kötni mint van ez minden értelmes országban!Valamint a fövállalkozó csak egy alvállalkozó cégnek adhajta le a szaniter munkákat ,az már nem adhatná tovább.Mivel tudom mekkora pénzeket szaggatnak le és már nincs szakmunkás mutatóba se ( elmentek Németországba,Angliába ,Ausztriába ) minimál árat be kell vezetni a minimál szakmunkás bérrel együtt.Kezdő szakinak nettó 200 000 ft havonta minimum.Segédmunkások nélkül lehet épiteni jó minöségü házakat csak meg kell fizetni a szakit és jóval kevesebb vállalkozó kell !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2012.07.16 21:54

Nézőpont kérdése...

Balliberálbolsevik siránkozás:
Mindez természetes következménye annak, hogy a forradalmi kormány elfojtja a gazdasági növekedést, szítja a körbetartozást, folyamatosan növeli a vállalkozások gazdasági és adminisztrációs terheit, miközben gyors ütemben kiszorítja a nem eléggé fidesz-közeli vállalkozásokat a piacról. Röviden: a centrális erőtér háborút visel a magyar gazdaság ellen.

Polgári-konzervatív derűlátás, céltudatosság:
Mi lenne itt, ha nem követnénk el a lehetetlent is a gazdaság felpörgetéséért, a munkahely-teremtésért? Az építőipar kezdetektől a kedvencünk, mert ez a szektor nagy tömegben képes felszívni a képzetlen munkaerőt. A hazai kisvállalkozásoknak azáltal (is) igyekszünk teret nyitni, hogy nemzeti zászlóshajónk folyamatos, könyörtelen harcban áll a külföldi építőipari vállalkozásokkal. A Közgép-et jobban helyzetbe kell hozni!

Tessék választani...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html