BUX
38240

Pörög az ingatlanbefektetés Európában

Kezd visszatérni az erő az európai befektetési piacokba, a forgalom 2008 óta nem látott magasságba tört, összesen 32,2 milliárd euró értékű ingatlan cserélt gazdát az első negyedévben. A legerősebb szereplők továbbra is a brit és német ingatlanbefektetési piacok, a magyar piacon is nő az aktivitás - derül ki a DTZ legújabb elemzéséből.

Napi.hu, 2014. június 2. hétfő, 18:25

A DTZ nemzetközi Fair Value Index (FVI) elemzése azt vizsgálja, hogy mennyire vonzóak a különböző kereskedelmi ingatlanpiacok, mekkora az elérhető becsült hozamszint. A legfrissebb elemzés szerint az index értéke 74, amely minimális emelkedést mutat a 72-vel zárult 2013-as évhez viszonyítva. A jelenlegi állapot szerint több az alulárazott piac Európában. A DTZ elemzői ebben az évben csökkenésre számítanak, de 2016 elejéig nem várható, hogy az index 50 alá süllyedjen.

Kezd visszatérni az érdeklődés a perifériás országok iránt, a spanyol, ír és olasz piacok összesen 2,6 milliárd euróval duplázták az egy évvel ezelőtti szintet. A javuló gazdasági mutatók és rekord alacsony államkötvény hozamok vonzó árazást hoztak a spanyol és olasz ingatlanpiacokon. Írország még mindig a legjobb ár-érték arányú piacok közé tartozik, az erős kereslet és a kiéleződő verseny azonban más országok irányába tereli a befektetői figyelmet.

Hideg, langyos, meleg

Ezzel szemben az északi országok és Kelet-Közép-Európa (CEE régió) gyengébben teljesítettek. A CEE piacokon 20 százalékot esett a tranzakciós forgalom egy év alatt. Összesen 1,1 milliárd euró értékben vettek ingatlanokat az első negyedév során, ez a teljes európai befektetési volumen csupán 3,4  százaléka. A CEE régió piacai az elemzés szerint többségben a "forró" kategóriába tartoznak.  A budapesti iroda és ipari, illetve a prágai és varsói irodapiac, melegnek számít, ami a befektetők számára már vonzó ár-kockázat arányt képviselő területet jelent. 2013 első negyedéve óta nem történt jelentős változás a besorolásban, 2012-ben ezzel ellentétben számos piac tartozott a "fagyos" kategóriába.

A régióból Lengyelország továbbra is kiemelkedően teljesít, a forgalom az első negyedévben a teljes régiós volumen 72 százalékát tette ki. A legtöbb piacon az iroda és kiskereskedelmi ingatlanok a legkeresettebbek, de néhány nagyobb logisztikai tranzakció is várható.

Magyarországon is nő az aktivitás, a pozitív jövőkép egyik kiváltó oka a stabilizálódó irodapiac.  Kezdenek megjelenni a válság előtt aktív, nagy nemzetközi ingatlanalapok is, igaz még nagyon konzervatív befektetési politikával és visszafogott elkölthető pénzmennyiséggel. Ezért idén továbbra is azt várja a DTZ, hogy a legtöbb tranzakciót a korlátozott számú helyi befektető fogja lezárni, akik között vannak frissen indult új ingatlanalapok is. Nagy részarányt képviselnek még a nagyobb hozzáadott értéket kereső, magasabb kockázatot vállaló szereplők, illetve az előbbieknél még kedvezőbb árazást kereső opportunista befektetők is.