Bűncselekmény hiányában jogerősen is felmentette a hűtlen kezelés vádja alól a bíróság Szabó Pált, a Magyar Posta egykori vezérigazgatóját - közölte a hvg.hu-val Papp Gábor, Szabó ügyvédje. Az ügyben másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az Fővárosi Törvényszék ítéletét.

A cikk felidézi, hogy az ügy még 2010-ben, az azóta alkotmánybíróvá választott Balsai István, akkor fideszes országgyűlési képviselő feljelentése alapján indult. A képviselő egyrészt a Magyar Posta egykori, Krisztina körúti székházának két évvel korábbi értékesítése miatt tett feljelentést, másrészt a posta új, XIII. kerületi Dunavirág utcai székházának bérletével kapcsolatban.

A posta székházát 2008 márciusában 5,5 milliárd forintért vásárolta meg egy a Wallis cégcsoporthoz tartozó kft. A vételár a tervezettnél kétmilliárd forinttal alacsonyabb volt. A posta már fél évvel a székház eladása előtt szerződést kötött egy XIII. kerületi irodaház tíz évig tartó használatára, havi százmillió forintos bérleti díjért. A tízéves futamidő alatt a postának csaknem 12 milliárd forintot kell kifizetnie.

Az ügyészség szerint a posta vezetői irreális adatokat tartalmazó kimutatásokkal megtévesztették a tulajdonosi jogokat gyakorló vagyonkezelőt, hogy úgy tűnjön, az lenne a leggazdaságosabb megoldás a posta számára, ha saját tulajdonú székházból bérelt irodába költözne. A bíróság szerint azonban a postát nem érte veszteség, az ingatlanok értékesítése nem volt áron aluli, az ingatlaneladásból befolyó összeget pedig megfelelően a posta fejlesztésére fordították.

Nehrer Péter, a tábla eljáró tanácsának elnöke a 444.hu által idézett indoklásában kiemelte, hogy a vádlottaknál még gondatlanság sem állapítható meg. Az üggyel kapcsolatban pedig általában felvethető, hogy mennyiben feladata a büntetőjognak stratégiai, gazdasági döntéseket évekkel később a jövedelmezőség szempontjából vizsgálni, idővel ugyanis szinte minden ilyen döntésről kiderül, hogy lehetett volna még jobb, így pedig előbb-utóbb minden gazdasági vezető börtönben végezné.

A Postapalotát azóta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak vagyonát kezelő Optima Zrt. leányvállalata, az Optimum-Penta Kft. 2016-ban vette meg 22,3 millió euróért (mintegy 7,1 milliárd forintért). Az MNB 2018 júniusi bejelentése szerint az ingatlant 22,1 millió euróért (7 milliárd forintért) irodaházzá alakítják, ezt követően pedig 45,3 millió euróért (14,4 milliárd forint) a jegybank "tulajdonába kerül" az épület.