A régió ingatlanberuházásainak értéke az első félévben elérte a 4,5 milliárd eurót, ami 60 százalékkal több, mint 2012 hasonló időszakában. Ez  nem jelenti feltétlenül a szektor újjáéledését, bár a tavalyi ingatlanhitelezési teljesítményhez és hangulathoz képest mindenképpen jó jel - mondta Andrea Sartori, a KPMG Ingatlan-, szabadidő- és turisztikai tanácsadási részlegének kelet-közép-európai vezetője az ingatlanhitelezési hangulatindex bemutatásakor.

Az ingatlanhitelezési és -beruházási tevékenység Lengyelországban és Csehországban a legaktívabb: a régiós beruházások 80 százaléka ide koncentrálódott 2013 első félévében, de Szlovákia is előrébb lépett 2011-hez képest. A magyar bankok ingatlanfinanszírozási hajlandósága visszaesett az elmúlt évhez képest, ezt mutatja az ingatlanhitelezési hangulatindex is. Mivel a felmérések 2013 közepén készültek, az MNB Növekedési Hitelprogramjának esetleges hatásai még nem érvényesülhettek - tette hozzá Dános Pál, a KPMG ingatlan-tanácsadási csoportjának igazgatója. A felmérésből az is kiderül, hogy míg Szlovákiában és a balti államokban csökkenhet a kihelyezett hitelek mennyisége idén, Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Szlovéniában enyhe növekedés várható.

Stabil az érdeklődés

Az ingatlanhitelezés stratégiai jelentősége továbbra is csökkenő tendenciát mutat a vizsgált országok bankjainak körében. Az érdeklődés azonban továbbra is stabil, és majdnem minden piacon azt várják a megkérdezettek, hogy portfóliófejlesztésük során az ingatlanhitelezés folyamatosan fókuszban marad. Az új ingatlanberuházások finanszírozása iránt is némileg nyitottabbak a bankok, mint az utóbbi években -  mondta el Andrea Sartori.

Az eurózóna-országok gazdasága - melytől a régió jelentősen függ - stabilizálódni látszik, az államcsődöt Görögország és Spanyolország is elkerülte. A legtöbb kelet-közép-európai ország is csökkentette vagy teljesen meg is szüntette a külső egyensúlyhiányát. Ha rendet tudnak tenni a saját házuk környékén, akkor megteremtik a hitelezési hangulat javításához szükséges állapotokat is. Természetesen az egyes országok kockázati profilja is meghatározó a bankok számára a hitelkihelyezés mérlegelésénél - fűzte hozzá Andrea Sartori.

Az irodaház a finanszírozók kedvence

Csökkent azoknak a problémás hiteleknek az aránya a megkérdezettek ingatlanportfóliójában, melyeket restrukturálni lehetne. 
Az erősebb projekteket már vélhetően restrukturálták, a gyengébbek pedig a portfólióban maradtak. Azoknak, akik ma restrukturálni szeretnék projektjüket, nagyon erős üzleti modellel vagy magas minőségű tulajdonnal kell rendelkezniük  - tette hozzá Andrea Sartori. A riportból az is kiderül, hogy a hitelezők az irodaházakat preferálják, ha restrukturálásról van szó, ezt követik a kereskedelmi és ipari ingatlanok.