Elkészült az Átrium Park második üteme, így a Váci úti irodafolyosó egyik gyöngyszeme immár 32 ezer négyzetméteren szolgálja ki magas szinten a bérlők igényeit. Az irodaház a XIII. kerület fejlődése szempontjából is emblematikus beruházásnak számít, hiszen feszített üvegfala mögött árkádsor és különleges térburkolatokkal, hangulatos vízjátékkal felszerelt medencével beépített 1500 négyzetméteres park rejlik, amelyben a napközben erre járók megpihenhetnek.

A fejlesztő Wallis Ingatlan a különböző bérlői igényeket nyolc különböző alapterületű toronyban biztosítja, havi 13,5-15,5 eurós négyzetméterenkénti bérleti díjért cserébe. Az épületet kivitelezése, szolgáltatásai és ár-érték aránya a legkeresettebbek közé emelte az irodapiacon, első üteme 88, a most elkészült második ütem 33 százalékban foglalt. Adottságai a befektetők figyelmét is felkeltették, teljes átadása előtt mintegy fél évvel, tavaly év végén 100 millió eurós árért az Immoeast tulajdonába került.

A prémium kategóriás épület fejlesztése hét évvel ezelőtt kezdődött, amikor az egykori autószerviz hetvennél több bérlőjével a fejlesztő tárgyalni kezdett annak reményében, hogy 40 ezer négyzetméteres irodaházat építhet a területen. A szabályozási tervet 2001-ben kezdték el készíteni, az elvi építési engedélyt 2004-ben kapták meg a tervzsűri javaslata alapján.

East-West Center: túl az anti-ageing kúrán

Megfiatalodva, megszépülve és megnövekedett irodaterülettel lépett újra a prémium kategóriás irodák világába az Astoriánál álló East-West Business Center. Az 1990-ben Budapesten és a régióban is elsőként átadott elegáns bérirodaház fénye ugyancsak megkopott az elmúlt években, központi elhelyezkedése azonban sokáig kompenzálta az ebből adódó hátrányokat. A fokozódó piaci verseny nyomán azonban nem lehetett tovább halogatni az épület megújítását, a mai bérlők számára már nem elfogadható az ezredforduló előtt épült házak nyújtotta műszaki és technikai színvonal, így az első generációs irodaházak közül elsőként újították fel, teljesen a mai követelményeknek megfelelően.

Az EWBC átépítése közel két évig tartott és 10 millió euróba került. Az újjávarázsolt központ 22 ezer négyzetméteresre "hízott", a panorámaliftek helyén is irodaterületeket alakítottak ki, életre kelt a belső átrium, a 8., 9. emeleten, az épület tetejét díszítő korábbi kupola átépítésével pedig körpanorámás rotunda, új, izgalmas terület jött létre. Az építészeti újdonságok mellett a technikai, műszaki felszereltséget is a XXI. századi elvárásokhoz igazították, mindezek eredményeként bérleti díjaikban is a legfelső kategóriát célozzák meg a tulajdonosok, így a havi tarifa 19-25 euró között mozog négyzetméterenként. A ház bérbeadottsága 80 százalékos. A tulajdonos, az ír tőkét koncentráló lengyel befektetési alap, a Polonia Property Fund, amely 2004-ben a fejlesztő Skanskától 13 milliárd forintért vásárolta meg a házat, elképzelhetőnek tartja az épület értékesítését, amelynek piaci értéke meg nem erősített információk szerint 17 milliárd forint körül alakulhat. Az EWBC-n kívül az alap az Óbuda Gate-nek is a tulajdonosa.