A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint az elmúlt hónapokban csak a dunántúli nagyvárosokban, illetve a Balatonnál több tucat, építészetileg is rendkívül értékes, főként belvárosi, többszintes, nagy alapterületű ingatlan került piacra. Ezek között egykori belvárosi, freskókkal díszített palota, szobrokkal dekorált bérház, Zsolnay-csempékkel ékes fürdő, faragott mennyezetű szálloda, százéves étterem, sőt mozi is megtalálható. Szegeden, Egerben, Pécsett, Kaposvárott, Veszprémben, de Győrben és Sopronban is hatalmas a választék a befektetőre váró értékes épületekből, melyekből számos már évek óta üresen áll és pusztul, de arra is van példa, hogy a válság kirobbanása állította le a rekonstrukciót.

Értékes épületek, bagóért

Az is növelte az eladó patinás ingatlanok számát, hogy a bérlők is távoztak az épületből. Egerben, Kaposváron vagy Kőszegen − de említhetnénk Pécset és Szekszárdot is − számos pénzintézet, telefontársaság és más nagy cég adta fel belvárosi irodáját, üzletét. A kaposvári önkormányzat a közelmúltban úgy döntött, a városba látogatók és a sétálók közérzetének javítása érdekében színházi kellékekkel, jelmezekkel rendezi be a Fő utca több üres üzletének kirakatát, ám ez aligha akadályozza meg az épületek további pusztulását. A pécsi helyhatóság évekkel ezelőtt még 190 millió forintért árulta az egyik Király utcai, több száz négyzetméteres "palotát", amely jelenleg 70 millióért sem kell senkinek. A baranyai megyeszékhelyen egyébként már az Európa Kulturális Fővárosa rendezvényei előtt megpróbáltak befektetőt találni például a 150 éves, építészeti értéket képviselő Balokány-fürdő felújításához, ám több kísérlet is kudarccal végződött. Sopronban hosszú évek, sőt évtizedek óta akadályozza a várkerület rekonstrukcióját, hogy nem sikerül megfelelő funkciót, illetve befektetőt találni a régi, nemritkán több száz éves épületek felújításához. Ráadásul az egyre magasabb fenntartási költségek miatt ma több olyan tulajdonos is szabadulna ingatlanától, aki korábban sokat költött rá. Nem csoda, hogy már 25-30 millió forintért is lehet értékes épületeket kapni.

Pusztuló szállók a Balatonnál

Miközben a közelmúltban Keszthelyen nemcsak a belvárost, hanem a kikötő környékét is rendbe tették, pusztul a Balaton két legrégebbi, máig eredeti formájában megmaradt szállodája, a hajóállomás előtt, a parton álló, a XIX. század végén épült Balaton Hotel és a Hullám Szálló. Az előbbi, közel 1500 négyzetméteres ház üresen és egyre rosszabb állapotban várja, kinek akad meg rajta a szeme. A pazar fekvésű ingatlan egy több mint 7200 négyzetméteres, parkosított területen áll.  Szinte nincs olyan nagyváros, ahol ne lenne hasonló példa. Különbség csupán az új gazdára váró ingatlanok számában van. Néhol pozitív példa is akad, Gyulán például több mint 600 millió forintból újítják fel azt az 1913-ban épült, ám közel húsz éve nem működő Komló Szállót, amelyben egykor József főherceg is megszállt.

A városképet is meghatározó épületben a tervek szerint 20 szobát és 14 lakosztályt alakítanak ki jövőre. Az ingalant − kívül-belül − az eredeti terveknek megfelelően állítják helyre. Mosolygó Lászlóné, az Erzsébet-M 2000 Ingatlanközvetítő és Befektetési Tanácsadó Kft. ügyvezetője szerint a patinás ingatlanok piacán az elmúlt hónapokban − szinte az egész országban − további mintegy 15-20, sőt néhol 25 százalékot is meghaladóan csökkentek az árak a kínálatnövekedés és a felújítások elmaradásával folyamatosan romló állapot miatt. A szakember hozzátette, a befektetőknek immár érdemes körülnézni, hiszen lehet, hogy tovább esnek az árak, de az már nem biztos, hogy az adott épület értékei még megmenthetők lesznek.