A Mathias Corvinus Collegium (MCC) győri központja lesz a Káptalandombon található Konferencia Hotel, ahol szeptembertől mintegy száz fiatal kapcsolódhat be az ingyenes tehetséggondozó képzésekbe - mondta az MTI szerint Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára, az MCC kuratóriumi elnöke sajtótájékoztatón.

A közelmúltban országszerte több szálláshelyet is megvásárolt az 501 milliárd forintos állami vagyont kapott - Kárpát-medencei tehetségkutatónak nevezett, állami részvétellel működő - MCC alapítványa, többek közt a debreceni Arany bika szállót és a miskolci Avas szállót. (Ingyenesen is több, felújítandó épületet kaptak, például a pécsi tiszti kaszinót és a révfülöpi üdülőszállót.)

Az Apor Vilmos püspök tere 3. szám alatti Konferencia Hotelt eddig rendezvényközpontként és szállodaként üzemeltették.

 "Minden városban, amelyben jelen vannak, olyan épületet és központot keresnek, amely egyrészt szimbolikus tere az adott városnak, másrészt valamilyen módon megújulásra, megmentésre szorul, így esett a választás a Konferencia Hotelre, amelyet árverésen vásároltak meg. Az épületet szeretnék rendbe hozni" - mondta Orbán Balázs.

Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) Győr polgármester azt mondta, hogy a megyeszékhelyen az oktatás magas színvonalú, de az MCC egy "pluszt" ad hozzá. A városvezető örömét fejezte ki, hogy a Konferencia Hotel egy olyan funkciót kapott, amellyel "nem a rombolásba viszi, hanem megtölti élettel, tudással és fiatalokkal".

Szeptembertől Magyarországon 14, a Kárpát-medencében összesen 23 helyszínen lesznek elérhetők az MCC programjai több ezer diák számára az általános iskolától az egyetem végéig, de bizonyos programelemek ezeken túl is. Hosszútávon az a cél, hogy tízezer diák tartozzon egyidejűleg a MCC családjába - idézte az MTI Orbán Balázst.

A Konferencia Hotel a győri Rába Járműipari Holding Nyrt. tulajdona volt. A cég május 28-án közölte, hogy 1,455 milliárd forintért értékesítette árverésen a hotelt, de a vevőt nem nevezték meg.