A második negyedévi erős ingatlanbefektetési forgalom jelentős részben a brit piac növekedésének köszönhető, a szigetországban ugyanis 23,4 milliárd euróért cseréltek gazdát kereskedelmi ingatlanok, szemben az első negyedévben mért 16 milliárd euróval. A kontinensen továbbra is a német piac  az európai ingatlanbefektetések növekedésének fő motorja,  itt a forgalom 2017 első félévében 49 százalékkal, 26,5 milliárd euróra nőtt a tavalyhoz képest (amelyből a második negyedre 13,9 milliárd euró jutott) miközben a kontinentális piac 15 százalékkal bővült.

A dél-európai piacok, mint az olasz és a spanyol - Hollandiával együtt - szintén erős negyedévet zártak, 110, 76 és 38 százalékos növekedéssel az egy évvel ezelőtti forgalomhoz képest. Franciaországban az elnökválasztást megelőző időszakban a befektetési piac némileg lassult, bár Macron megválasztása mind a bérlői, mind a befektetői várakozásokra pozitív hatással bírhat, így a befektetési piac egyre bővülhet a második félévben - véli a CBRE.

A második negyedév jó eredményeit a robusztusan növekvő ipari és logisztikai szektor szállította, és - bár kisebb mértékben - az alternatív befektetési piac is jól teljesített, ahogy a befektetők diverzifikálják portfóliójukat. Az ipari ingatlanbefektetések 303 százalékos bővülést produkáltak, az alternatív ingatlanok piaca pedig ötödével nőtt, ezzel szemben az irodapiac 6 százalékos visszaesést könyvelhetett el 2017 második negyedévében az előző év hasonló időszakához képest.

A magyar piac félúton a tavalyi forgalom eléréséhez

A kimagasló 2016-os eredmény (1,54 milliárd euró) után a magyar kereskedelmi ingatlanbefektetési piacon 795 millió eurót költöttek a befektetők 2017 első felében. Tavalyhoz képest még vonzóbbá vált a befektetők szemében a közép-európai régió, amelynek forgalmából Magyarország 15 százalékos arányban részesedik.

Az alpiacok forgalma kiegyenlítettebbé vált: az irodapiaci befektetések aránya 41 százalékra csökkent a 2016-os 55 százalék után, a kiskereskedelmi ügyletek értékének aránya 31 százalékra, az ipari szegmensé 28 százalékra nőtt.

Az irodapiacon 3 jelentős ügylet is meghaladta az 50 milliós értéket, mindhárom esetben hazai alapok voltak a vevők. Az átlagos ügyletnagyság 40 millió euró volt, egy négyzetméter ára 2 - 3 ezer euró között mozgott négyzetméterenként, minthogy első generációs és új épületek egyaránt tulajdonost cseréltek. A legnagyobb ügylet a Nordic Light irodaház megvásárlása volt, az épület vevője az Erste Ingatlanalap.

A kiskereskedelmi ingatlanok 248 millió eurós forgalmában két, nem-központi fekvésű bevásárlóközpont tulajdonosváltása játszotta a fő szerepet. Az ipari alpiac diverzifikáltabb volt, itt országos kiterjedésű portfólió és első osztályú városi ingatlan is elkelt.

Fotó: StockNap.io