A fővállalkozóként a Puskás Arénát is építő ZÁÉV Építőipari Zrt. és Magyar Építő Zrt. építheti fel a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságra készülő, negyvenezer férőhelyes stadiont is - vette észre a 24.hu a kivitelezésre vonatkozó meghívásos közbeszerzést lebonyolító BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. ajánlatok elbírálásáról készült összefoglalóját. (A stadion tervezett helyszínként szerepelt a 2024-es budapesti olimpia megrendezéséről szóló pályázatban is.)

Mindent visznek

A ZÁÉV a felcsúti milliárdos Mészáros Lőrinc érdekeltsége, a Magyar Építő pedig Paár Attila győri építőipari nagyvállalkozó WHB-csoportjához tartozik. A szerződés teljesítésébe bevont alvállalkozói kör sem okoz meglepetést: ott van Mészárosék Mészáros és Mészáros Kft.-je és V-Híd Zrt.-je, valamint a ZÁÉV-leányvállalat Zala-Elektro Épületvillamossági Kft. Mészáros Lőrinc üzlettársa, a jachtot is fenntartó Szíjj László sem marad ki a nagy munkából, egyik cége, a tiszakécskei Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft. (Hódút) is alvállalkozó lesz.

A BMSK a ZÁÉV-Magyar Építő páros nettó 150 milliárd forintos ajánlatát választotta ki nyertesnek, ezen kívül csak egy ajánlat érkezett az utolsó ajánlati körben, a magasépítő Strabag MML Kft.-től, nettó 171,8 milliárd forint értékben.

Meghívtak pár céget

A tenderre nem jelentkezhetett bárki, csak akiket meghívott a közbeszerzési eljárásra a BMSK - jegyzi meg cikkében a 24.hu. Az említett két versenyzőn kívül a kiválasztottak között volt az első körben a Swietelsky Magyarország Kft., a soproni Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt., valamint a debreceni Hunép Zrt.

Az atlétikai stadion terveit közel ötmilliárd forintért a Napur Architect Építészeti Iroda Kft. készítette el. A kormány tavaly decemberben közel hatmilliárd forintot hagyott jóvá a "nemzeti atlétikai központ" megvalósításához szükséges bontási, megszüntetési és ahhoz kapcsolódó egyéb, a kivitelezést megelőző munkálatokra. A bontásban Mészárosék családi cége, a Fejér-B-Á-L Zrt. is részt vett.