Már nem Londonban emelkednek a legjobban az árak Nagy-Britanniában, sőt a szigetország fővára hátulról a második helyre került a Rightmove ingatlanweboldal sorrendjében, amely az árnövekedés szempontjából állítja sorrendbe Nagy Britannia kilenc térségét - írta a Bloomberg.

Az idei októbert megelőző 12 hónapban csupán 2,5 százalékkal emelkedett a lakások kínálati ára Londonban. Az átlagos árindex 4,2 százalék volt, csak az északkeleti régió teljesített rosszabbul 1,2 százalékos bővüléssel.

Mást mutat a havi index

Az árak fura ingadozására utal ugyanakkor, hogy szeptemberhez képest 2,4 százalékkal ugrottak meg a londoni lakásárak, szemben a 0,9 százalékos országos átlaggal. A magyarázat: visszatértek a piacra a kifejezetten drága otthonokat kereső vásárlók. Enélkül a folyamat nélkül a londoni ingatanárak emelkedése a legkisebb lenne az országban - véli Miles Shipside lakáspiaci szakértő.

Volt mihez képest nőni

Persze ez a növekedés sem előzmény nélküli. A londoni ingatlanárak az augusztust megelőző öt hónapban folyamatosan estek, amire a 2008-2009-es pénzügyi és gazdaági világválság óta nem volt példa. Ez az árváltozást szintén a luxusövetek árainak módosulása okozta. A Savills Plc várakozása szerint az év végére kilenc százalékkal eshet a luxuslakások ára.

A Rightmove a nyár végéig London Kensington és Chelsea kerületében 12 százalékos árzuhanást regisztrált 12 hónap alatt, amit persze nem csupán a Brexit-szavazás okozott. Hozzájárul a vásárlási kedv gyengüléséhez az ingatlanvásárlásokat terhelő új adó bevezetése.

Több mint duplája

És a szakértő Shipside mást is lát itt. Nevezetesen azt, hogy London korábban - a referendum előtt - a brit ingatlanpiac koronaékszere volt. Az éveken át tartó drágulás nyomán a brit főváros 645,8 ezer fontos átlagos lakására (217 millió forint) több mint duplája az országos átlagnak. Ez sokakat arra késztet, hogy inkább Londonon kívül keressen magának otthont. Az elmúlt időszak csökkenése nem kis részben a korábbi gyors növekedés utólag "fizetett" árának tekinthető.