A kimondottan kiskereskedelmi ingatlanokat célzó befektetések összege a 2009-2013 közti időszak első negyedéveinek átlagához képest is 20 százalékkal erősödött. A teljes volumen 63 százaléka továbbra is az Egyesült Királyság és Németország nagy, likvid piacain realizálódott. Az Egyesült Királyságban 2,3 milliárd eurós volumen cserélt gazdát, ami 27 százalékkal haladta meg az 5 éves negyedéves átlagot, míg Németországban néhány nagy tranzakció eredményeképpen összesen 1,8 milliárd euróval zárult a negyedév, ami százalékkal magasabb, mint az 5 éves negyedéves átlag. Olaszország, Spanyolország és Írország, valamint a holland piac is fellendült.

A kiemelkedő hozamokkal záruló tranzakciók az első osztályú bevásárlóközpontok népszerűségét jelzik, miután mind a helyi, illetve mind a nemzetközi márkák érdeklődése erősödik irántuk. A javuló gazdasági hangulatot figyelembe a JLL 2014-ben a tavaly év végi 26,6 milliárd eurónál nagyobb tranzakciós volumenre számít. A bővülést egyedül a korlátozott, a kereslettől elmaradó minőségi kínálat akadályozhatja meg.

A JLL magyarországi elemzői is rendkívül nagy érdeklődésről számolnak be, kereskedelmi ingatlanból csak az első negyedévében több, mint 50 millió euró értékben értékesítettek, ami 24 százalékkal meghaladta a 2013-as egész évi retail eladások értékét. Ez a szegmens várhatóan a második negyedévben is dominálja majd az ingatlanbefektetéseket, év végére pedig az elmúlt 3 rekordját is beállíthatja az eladott volumen - állítják az elemzők.