Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A CB Richard Ellis jelentése szerint 2007 negyedik negyedévében az európai kereskedelmi ingatlanbefektetői aktivitás 45 milliárd eurós szintjével rekordot döntött, és közel hat százalékkal haladta meg a korábbi rekordot, a 2006 negyedik negyedévében mért 42,5 milliárd eurót. Ez arra enged következtetni, hogy az amerikai hitelpiacok válságának egyelőre korlátozott hatása van az európai ingatlanbefektetésekre, hiszen a hitellehetőségek beszűkülése ellenére is jelentős mértékben megnőttek az ingatlanvásárlások az év végén.

Hűvös szelek a tengerentúlról

A hitelválságnak azonban érezhető volt a hatása az Egyesült Királyságban, ahol a hozamok emelkedésével párhuzamos árcsökkenés tudta csak némiképp fenntartani a befektetői kedvet, egyúttal újra a londoni City felé irányítva az invesztorok figyelmét. A City-beli irodák hozama az év végén 1,5 százalékpontos növekedést mutatott a 2007 közepén mért, legalacsonyabb értékhez képest, miközben az ingatlanok értéke ugyanezen periódus alatt 13,5 százalékkal csökkent.

Az elmúlt két évben a Cityben 42 százalékkal, a West Enden pedig 50 százalékkal nőttek a bérleti díjak, ezzel szemben a legtöbb európai városban a hozamok változása nem volt olyan hangsúlyos, mindössze 0,2-0,4 százalékpontot tett ki. Kelet-Közép-Európán kívül csak Madridban volt a brithez hasonló mértékű áremelkedés: a spanyol fővárosban 47 százalékkal emelkedtek az irodabérleti díjak, míg Párizsban 17, Frankfurtban 16, Münchenben 5, Milánóban pedig 4 százalékkal nőttek.

London a legnépszerűbb, de Moszkva is feltört

A brit piac lassulása ellenére London központja maradt Európa legnagyobb befektetési piaca, 31 milliárd euró tranzakciós forgalommal. Még mindig a londoni Heathrow repülőtér körüli terület a legdrágább ipari ingatlanhelyszín a világon, derül ki a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlantanácsadó által készített "Ipari Ingatlanok Világszerte 2008" kutatásból.

Új, a jelek szerint hirtelen rendkívül népszerűvé vált helyszín került fel azonban a kereskedelmi célú ingatlanok piacának térképére; Moszkvában 3,4 milliárd euró értékben köttettek ügyletek, ami jól illusztrálja az orosz piac gyors növekedését. Az orosz főváros ezzel felkerült a 10 legvonzóbb európai befektetési célpont listájára, rögtön a kilencedik helyre.

A legnagyobb éves növekedést 2007-ben a kisebb piacok produkálták: a befektetői aktivitás Magyarországon 160 százalékkal nőtt, Luxemburgban megduplázódott. Jelentős növekedés volt még a Cseh Köztársaságban, Hollandiában, Dániában, Portugáliában, Spanyolországban és Romániában is - ezeken a piacokon a bővülés meghaladta a 40 százalékot. Az Egyesült Királyság mellett csak Svédországban, Írországban és Lengyelországban volt számottevő csökkenés tapasztalható a befektetők aktivitásában.

Magyarországon rekordév volt 2007

A CB Richard Ellis magyarországi ingatlanbefektetési elemzése szerint a magyarországi ingatlanbefektetési piac rekordévet zárt 2007-ben, a forgalom összértéke meghaladta az 1,94 milliárd eurót. A befektetők továbbra is az irodák és a kiskereskedelmi létesítmények iránt érdeklődtek leginkább, hiszen ez a két szektor a teljes volumen 89 százalékát tette ki. Ugyanakkor figyelemreméltó, hogy Magyarországon –ellentétben Európa legtöbb piacával- az irodák második helyre szorultak a kiskereskedelmi ingatlanok mögött a teljes forgalmat illetően – emelte ki Borbély Gábor, a budapesti iroda piaci elemzője.

Budapest pozíciója a legdrágább ipari helyszínek rangsorában azonban 10 hellyel esett és a 42. helyre került - számolt be a Cushman & Wakefield. A fővárosban az elmúlt évben nem volt érezhető szignifikáns változás a bérleti díjakban, így a visszaesés a rangsorban a többi országban tapasztalható jelentős ipari bérleti költség emelkedésnek köszönhető.