Rekordkereslet a budapesti irodák iránt

Egészséges növekedés zajlik az európai irodapiacokon. Budapesten továbbra is rekordméretű a kereslet, ám a várakozások szerint a bérleti díjak nem emelkednek majd a közeljövőben.
NAPI Online, 2007. november 21. szerda, 15:25
Fotó:

Európában a harmadik negyedévben 2,5 millió négyzetméter iroda talált bérlőre, így ez már a harmadik egymást követő negyedév, amikor a bérbeadások meghaladják a kétmillió négyzetmétert. 2007-ben így eddig 7,5 millió négyzetméternyi irodaterületet adtak bérbe, ami 10 százalékkal haladja meg a 2006-os év hasonló időszakában mért értéket - derül ki a CB Richard Ellis legfrissebb irodapiaci jelentéséből.

A bérlői aktivitás legjelentősebb emelkedése Németországban volt megfigyelhető, ahol a kereslet növekedése együtt járt a gazdaság javulásával. Frankfurtban például 192 százalékos növekedés volt tapasztalható az előző negyedévhez képest. Düsseldorf és Berlin irodapiaca (100 ill. 32 százalékos növekedéssel) szintén komoly erősödést tudhat magáénak. Más európai nagyvárosokban - noha Londonban vagy Párizsban a rendkívül erős második negyedévet viszonylag lanyha aktivitás követte -, a kereslet általában jelentős volt a harmadik negyedévben.

A növekvő kereslet és az elérhető irodaterületek további csökkenése miatt emelkedtek a bérleti díjak. A CB Richard Ellis EU-27 irodabérleti Indexe 3,1 százalékkal nőtt 2007 harmadik negyedévében, összesen pedig 11 százalékkal nőtt egy év alatt. Néhány városban felgyorsult az első osztályú irodák bérleti díjának növekedése: Varsóban 65, Stockholmban 19, Helsinkiben 13 százalékkal emelkedett egy év alatt. A főbb európai piacokon (London, Madrid és Párizs) is kétszámjegyű emelkedés volt tapasztalható.

Anna Starczewska, a CBRE európai kutatási részlegének vezető elemzője szerint "egészséges növekedésnek lehetünk tanúi a bérlői aktivitás és az irodák iránti kereslet tekintetében Európa irodapiacain, így a bérbeadások szintje minden bizonnyal eléri idén a tavaly mért 10 millió négyzetmétert. A kereslet Európában továbbra is magas marad."

A CB Richard Ellis első osztályú irodák hozamát mutató EU-15 Index 4,8 százalékra nőtt a harmadik negyedévben, ami alig 5 bázispontos (0,05 százalékpontos) növekedést jelent az előző negyedévhez képest. A hozamok a nagyobb brit irodapiacokon negyed és fél bázispont közötti mértékben emelkedtek, míg a kelet-közép-európai piacokon stagnáltak.

Richard Holberton, a CBRE európai kutatási igazgatója kifejtette: "Négy éve először mértünk hozamemelkedést, ami várható volt, hiszen a hozamcsökkenés az elmúlt negyedévek során folyamatosan gyengült. Véleményünk szerint a keresleti szint továbbra is magas marad, és segíti a befektetői piacot egy olyan időszakban, amikor a bérleti díjak további dinamikus emelkedése nem valószínű."

"Budapesten a bérleti aktivitás rekordmagasságba emelkedett változatlannak mondható irodabérleti díjak mellett" - kommentálta az európai jelentést Konthur Adrienne, a CB Richard Ellis magyarországi ügyvezető igazgatója. "A befektetői érdeklődés is kimagasló volt, és a fővárosi hozamok - habár igen enyhén - de tovább csökkentek a harmadik negyedévben."

HOZZÁSZÓLÁSOK