Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Idén tetőzhet az eladatlan készlet a budapesti újlakás-piacon - derül ki az Otthon Centrum felméréséből. Míg a tavalyi év során alig valamivel több, mint 1600 újépítésű társasházi lakást értékesítettek Budapesten, amely talán évtizedes negatív rekord, addig az eladatlan lakások száma a már átadott beruházásokban most először haladta meg a háromezret, év elején 3800 körül alakult. Ehhez jön hozzá az épülő projektekben 3000 lakás, tehát összesen közel 7000 új lakás közül választhat az, aki most keresgél.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2009-ben 32 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt, és 28 400 új lakásra adtak ki építési engedélyt országosan. A használatba vett lakások száma 11, az új engedélyeké 35 százalékkal volt kevesebb, mint 2008-ban. A Budapesten használatba vett lakások számának 9477-ről 10 385-re való növekedése ellentétes az országos trendekkel. A budapesti emelkedés még a válság előtti lendületnek köszönhető, az idei évre viszont akár 50 százalékos visszaesésre kell számítani - mondta Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője.

A lakásépítésre kiadott új engedélyek száma minden megyében csökkent, bár nem azonos mértékben. Budapesten az országos átlagot valamivel meghaladóan, 38 százalékkal, s így a 2008-as 12084-hez képest tavaly csak 7537 engedélyt adtak ki. Fejér és Heves megyében az 50 százalékot is meghaladja a visszaesés, míg a másik véglet Bács-Kiskun megye, ahol csupán 8 százalékos a csökkenés.

Az árak alakulása átlagosan a kereslet változásaitól függ, ennek megfelelően csökkenő tendencia indult el 2009 második félévétől (panellakásoknál már tavaly egész évben ez látszott). Idén, a januári adatok szerint ez a csökkenés megállni, de mindenképpen lassulni látszik.

Kivételt képeznek a panellakások, ahol még idén januárban is estek az árak a tavalyi szinthez képest. Az Otthon Centrum 2010-re összességében stagnálásra számít árakban, bár a tömeges kényszerértékesítések még nem indultak el, s ezek megjelenése a piacon újból csökkenést eredményezhet.

Arra számítunk, hogy idén kisebb területű és olcsóbb lakások iránt nő majd a kereslet, ugyanakkor a hitelszigorítás nem hoz drasztikus keresletcsökkenést, hiszen nagy számban vannak még jelen a készpénzes vásárlók, emellett a lakosság amúgy is óvatosabbá vált hitelfelvételkor - mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Vevőket csalogatnak az új konstrukciók, például a vevő már a lakásár 15-20 százalékának befizetésével, illetve opciós vásárlást biztosító előszerződés aláírását követően beköltözhet a lakásba. A lakás fennmaradó árát a következő egy-két évben törleszti, aminek mértéke úgy van meghatározva, hogy a fel nem vett "elméleti" hitel havi törlesztőrészleténél alacsonyabb összegről legyen szó.

Tulajdonossá azt követően válunk, hogy az előszerződésben meghatározott időszak után végszerződést kötünk, a lakás teljes vételárát kifizetve. Az addig fizetett havi részletek beszámításának lehetősége a lakás árába beruházófüggő. Ha a vevő egy-két év után eláll a szerződéstől, akkor természetesen elveszíti a foglalót.