Rekordot döntöttek a magyarok

Magyarországon az iroda- és ipariingatlan-befektetések növekednek a legjobban, és hazánkhoz hasonlóan Írország és Spanyolország is közel van ahhoz, hogy 2014-ben rekordot döntsön a kereskedelmi ingatlan-befektetések forgalmában - derül ki a CBRE kutatási adataiból.
Napi.hu, 2014. november 4. kedd, 13:09

2014 harmadik negyedévében 48,4 millió eurót fektettek be Európa kereskedelmi ingatlanpiacain, ami jelentős, 27 százalékos növekedés 2013 harmadik negyedéhez és 4 százalékos bővülés 2014 második negyedévéhez képest. 2014 első három negyedévében 133 milliárd eurót költöttek el a befektetők, szemben a 2013 hasonló időszakában mért 103 milliárd euróval. Írországban 1,6 milliárd euróval megdőlt a 2006 harmadik negyedéves 1,5 milliárdos forgalomrekord, míg a Spanyolországban elköltött 3,5 milliárd euró minden idők második legmagasabb negyedéves forgalma volt.

2014 harmadik negyedéve más, "fellendülő" piacon is erős negyedévnek számít: Hollandiában 35, Olaszországban 40, Portugáliában pedig 54 százalékkal nőtt a forgalom a 2013-as időszakhoz képest. A legnagyobb piacokon, az Egyesült Királyságban és Németországban is jelentősen, 20 százalék felett bővült a befektetési piac. Mindkét országban a nagy központokon - Londonon és az öt nagy német városon (Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg és München) - kívül a régiós piacok növekedése volt szembetűnő.

Magyarországon 2014 első három negyedévében 379 millió eurót költöttek el a befektetők a kereskedelmi ingatlanpiacon, ami jelentősen meghaladja a 2013 hasonló időszakában mért 271 millió eurós forgalmat. Míg az első félévben leginkább a kiskereskedelmi ingatlanok voltak kapósak, a harmadik negyedévben az irodaingatlanok vitték a prímet. A magyar vásárlók aránya pedig minden rekordot megdöntve 35 százalékra rúgott 2014 októberéig, főleg a befektetési alapok aktivitásának köszönhetően. Az első osztályú ingatlanok hozama a kiskereskedelmi ingatlanok esetében 7 százalék (változatlan), az irodák esetében 7,25 százalék (-25 bázispont), az ipari ingatlanok esetében pedig 9,25 százalék (-25 bázispont) volt.

A CBRE Magyarországon is a befektetési forgalom további növekedésével számol. Eddig a piacot a saját tőkéből finanszírozott vásárlások mozgatták, ám a jövőben a finanszírozási lehetőségek bővülésével még jelentősebb tranzakciók is elképzelhetők, így a forgalom tovább emelkedhet. A reálgazdaság várható lassulása, az euró zóna jövőbeli gazdasági növekedése körüli aggodalmak egyelőre nem érezhetőek a befektetési piacon - közölte Borbély Gábor, a CBRE budapesti irodájának kutatási és tanácsadási vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK