Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mostani építési hullámban a vásárlók többsége szinte csak a tervezőasztalról tud lakást venni, ami egyrészt nagyon nagyfokú bizalom a fejlesztő felé, másrészt nagyon sok kockázattal is jár. Éppen ezért különösen felértékelődött a vásárlói körültekintés szerepe: egy rossz cég vagy projekt kiválasztása több millió forinttal rövidítheti meg a vásárlókat, és nagyon sok bosszúsággal jár.

A piacon valódi rémtörténetekre is van példa. Előfordult, hogy a fejlesztő a többi projekthez képest lényegesen alacsonyabb áron hirdeti meg a projektjét, majd az eladott lakásokra befizetett összegekből sikeresen el is indítja azt. A készültség bizonyos szintjén azonban igyekszik lecserélni az olcsóbban vásárló vevőit, és a projekt lakásait (az építés végéhez közeledve) lényegesen magasabb áron új vásárlóknak értékesíti, miközben a korábbi vevőknek a befizetett összegeiket jobb esetben is csak kötbér és kártalanítás nélkül hajlandó visszaadni.

Mire figyeljünk oda?

Az első és egyik legfontosabb, hogy nézzük meg, mennyire tapasztalt és megbízható a fejlesztő. Ha vannak referenciái érdemes azokat megnézni, beszélni az ott lakókkal, de első körben már az is sokat segít, ha különböző fórumokon utánanézünk annak, hogy volt-e panasz a cég korábbi munkáira.

A fizetés ütemezése kapcsán minél nagyobb az előre kifizetett összeg, annál nagyobb kockázatot vállalunk. Ha például jelentős vételárrészletet kell kifizetnünk jóval a lakás elkészülte előtt, elképzelhető, hogy előbb kell értékesíteni a korábbi ingatlanunkat, hogy a szükséges önerőt biztosítani tudjuk. Ilyenkor válik igazán problémássá, ha már eladtuk a lakásunkat, de a csúszás miatt nem tudunk időben beköltözni az újba.

A fejlesztők jellemzően ügyvéd által alaposan átgondolt és átnézett szerződést tesznek a leendő vevők elé, amely elsősorban a saját érdekeiket védi. Ennek segítségével igyekeznek minimalizálni a mostani különleges körülményekből fakadó kockázatokat. Így szerepelhet benne például vis majorként az időjárás kedvezőtlen alakulása, vagy a munkaerőhiány.

A beruházás befejezésének időpontja lényegében bármeddig tolható ezekkel az indokokkal anélkül, hogy a fejlesztő kötbért fizetne. Fontos, hogy a szerződési feltételekben az apróbetűs részt is olvassuk el, ugyanis tartalmazhatnak olyan kitételeket, melyek szerint például a közműbekötések költsége szintén a vevőket terheli, így jelentősen növelve a lakásvásárlás terheit.

Minőségellenőrzés

A lakásvásárlók többsége laikusnak számít az építési kérdésekben, valamilyen szinten azonban muszáj képbe kerülni a beruházás stádiumairól. A szakaszos, vagyis készültségi foknak megfelelő fizetés esetén például a következő részlet átutalása előtt mindenképpen meg kell győződni arról, hogy az adott projekt tényleg elérte-e a megadott fázist.

Így ugyanis elkerülhetők az olyan helyzetek, mikor a fejlesztő kiszámlázza a szerkezetkész állapot elérését műszaki ellenőr által aláírt igazolás csatolásával, miközben az épületnek még egyes helyeken hiányoznak a külső falai. A saját biztonságunk érdekében akár járható út lehet, ha több vásárlóval összefogva műszaki szakembert bízunk meg az érdekeink képviseletével, aki ellenőrizni tudja például, hogy a takart szerkezetek is megfelelő minőségben készültek-e el.