Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak vagyonát kezelő Optima Zrt. leányvállalata, az Optimum-Penta Kft. 2016-ban vette meg 22,3 millió euróért (mintegy 7,1 milliárd forintért) a Széll Kálmán tér fölé magasodó Buda Palotát, amely a Magyar Posta egykori székházaként Postapalotaként is ismert.

Az MNB 2018 júniusi bejelentése szerint az ingatlant 22,1 millió euróért (7 milliárd forintért) irodaházzá alakítják, ezt követően pedig 45,3 millió euróért (14,4 milliárd forint) a jegybank "tulajdonába kerül" az épület. A Postapalotára két hónappal később 11,2 milliárd forint értékű jelzálogot jegyeztek be az MNB nevére. Papíron az ingatlan még mindig a Optimum-Penta tulajdonában van, az adásvétel a "zárási feltételek bekövetkeztével" válik véglegessé - közölte a jegybank a HVG-vel.

Így az Optimum-Penta az alapítványoktól kapott kvázi kölcsönből vette meg a Postapalotát, az alapítványok kezességével felvett hitelből újítja fel, majd a felújított épületet eladja a jegybanknak, ahonnan az alapítványok a pénzüket eredetileg kapták.

Az épületet az állami beruházások egyik sztárja, a Magyar Építő Zrt. (amelynek két tulajdonosa jelenleg az Épkar Zrt. és Paár Attila WHB Befektetési Kft.-je) újíthatja fel.

A jegybank elképzelése szerint a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnökség költözik az épületbe, emellett lesz az épületben a nagyközönség számára is hozzáférhető pénz- és banktörténeti múzeum, látogatóközpont, érmebolt és könyvsarok - az ingatlanfejlesztésről további részletek az e heti HVG-ben olvashatók.