Részletfizetéssel, ajándék garázzsal vehet lakást

A gyenge lakáspiaci kereslet egyre innovatívabb eladásösztönző technikák bevetésére kényszeríti a lakásfejlesztőket − derül ki az OTP Ingatlanpont friss piaci helyzetértékeléséből.
Szepesi Anita, 2012. szeptember 21. péntek, 06:29
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Az árérzékeny piacon továbbra is a készpénzes vevők vannak túlsúlyban, és jellemző, hogy 20-30 százaléknál nagyobb arányú hitelt alig vesz fel valaki új ingatlan vásárlásához. Az elemzés szerint a garzonok iránti érdeklődés csökkent, a 45-50 négyzetméter körüli, kétszobás lakások, valamint a jó elrendezésű, nagyobb alapterületű lakások iránt viszont van érdeklődés, ám az ügyfelek harmadának a teljes vételárhoz értékesítenie kellene meglévő ingatlanát. A jelenség megoldására egyes fejlesztők olyan értékesítési konstrukciót dolgoztak ki, amely lehetővé teszi, hogy a vételár bizonyos százalékának kifizetése után havi használati díjért cserébe a vevő egyből beköltözhessen a lakásba, a teljes vételárat pedig elég néhány éven belül kifizetni.

A havonta fizetett díjak beszámítanak a vételárba, így tulajdonképpen a vásárlók ezekkel a vételár egy részét fizetik meg. Ezzel párhuzamosan marad idejük arra is, hogy meglévő ingatlanjukat az elérhető lehető legjobb áron értékesítsék.

Komolyabb árengedményt elsősorban a projektek maradék, kedvezőtlenebb adottságú lakásainál érhetnek el az ügyfelek, amúgy az általános alkupozíció 3-5 százalék körül mozog. Bevett szokás viszont, hogy a lakás mellé ajándékként vagy az eredeti ár töredékéért kínálnak a beruházók tárolót, garázst.

HOZZÁSZÓLÁSOK